Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Formar framtidens arbetsplats

Kontorsmöbelbranschen är i kris. European Furniture Group (EFG) har gått igenom ett stålbad de senaste åren. Nu vill företaget vara med och forma framtidens arbetsplats.

När Marcus Westdahl klev in som vd på EFG:s huvudkontor i Göteborg 2009 var hans uppdrag att genomföra en offensiv förvärvsplan.

Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Finanskris och efterföljande lågkonjunktur kom i vägen. Och i osäkra tider står inte renovering och ommöblering högst på företagens att göra-lista.

- Marknaden föll med 30 procent. Under 2009 var det inget av kontorsmöbelföretagen i Europa med egen tillverkning som tjänade pengar. Det är ganska unikt.

2009 hade EFG fem fabriker i Norden: två i Finland, en i Danmark och två i Tranås. Det innebar höga fasta kostnader samtidigt som försäljningen dök.

Marcus Westdahls uppdrag blev ett helt annat än planerat.

I dag är en stor del av produktionen – med bilindustrin som förebild – utlagd på underleverantörer. Bara fabriken i Tranås finns kvar. 300 anställda blev av med jobbet.

- Det är aldrig roligt att göra sig av med folk. Men för att överleva var vi tvungna att förändra oss. Det går inte att komma runt det.

Komponenterna tillverkas numera i flera länder, men de flesta i Småland och Baltikum.

- Vi har faktiskt flyttat hem en del av produktionen från Kina. Är det tillräckligt automatiserat är vi konkurrenskraftiga här. Jag tror att det går att skapa ett framgångsrikt nät av underleverantörer för möbelindustrin i Sverige.

I Sverige är EFG mest känt för robusta standardmöbler. Men de jobbar på att ändra sin lite fyrkantigt präktiga image. I Norge har de nyligen möblerat om storbanken DNB med 6000 arbetsplatser, där de jobbat mycket med specialanpassade lösningar.

Vad är det då för inredningstrender på arbetsplatsen? I dag talas det mycket om aktivitetsbaserade kontor. Tekniken, att vi är uppkopplade överallt, innebär att ett eget, fast skrivbord inte är nödvändigt längre.

- Den aktivitetsbaserade arbetsplatsen handlar om att hitta den optimala miljön för att utföra just den syssla du behöver göra.

Det kan innebära vanliga skrivbord i olika miljöer, öppna mötesplatser, soffor och fåtöljer.

EFG har till exempel tagit fram ett ett skrivbord där du loggar in med ett passerkort och skrivbordet ställer in sig efter hur du vill ha det. Dessutom går det att programmera in hur många gånger om dagen man vill att bordet ska höja eller sänka sig.

Det handlar också om att använda ytan på ett effektivare vis.

- Just nu vill företag kapa kostnader. Många arbetsplatser används inte mer än till 30 procent, vilket betyder att man kan klara sig på betydligt färre antal kvadratmetrar.

Det går ofta lika bra att jobba hemifrån eller från ett fik som att sitta på kontoret. Men samtidigt tycker Marcus Westdahl att det finns en stor poäng med att träffas fysiskt på jobbet varje dag.

- Jag kommer från pappersindustrin, en bruksmiljö. Där äter man lunch på mässen. Det finns något väldigt bra i det, i att alla träffas och äter i samma lunchmatsal, varje dag.

Att göra om en arbetsplats är inte okontroversiellt. Det kan väcka mycket känslor.

- Det är stor skillnad på att bestämma att ni inte får ha pärmar på skåpen till att verkligen sitta ner och analysera vad vi gör på den här arbetsplatsen och hur den bäst kan utformas för just de behoven.

Marcus Westdahl berättar att EFG har ramavtal med arbetsförmedlingen. Men det är inte säkert att den bästa inredningen för ett första samtal är i ett traditionellt kontor med ett skrivbord mellan sig och arbetsförmedlaren.

- Kanske skulle man i just det samtalet vinna på att sitta i en mjukare miljö utan ett bord som barriär mellan sig och arbetsförmedlaren.

Själv har Marcus Westdahl haft flera svåra samtal de senaste åren.

- De diskussionerna är inte alltid bäst i en traditionell arbetsmiljö. Och allt handlar inte om möbler. Ibland har vi åkt till Delsjön och tagit en promenad. Det kan kännas skönt att vara i en neutral miljö.

Arbetsmarknaden har blivit mer osäker. Tror du inte det finns ett behov av en fast punkt på jobbet?

- När vi har jobbat i projekt med Chalmers och arkitektskolor har många av studenterna sagt att de inte vill ha en arbetsplats. De vill ha en friare miljö. Men jag tror det är viktigt med en personlig miljö.

Övervärderar man ofta inte inredningens betydelse på en arbetsplats?

- Om det är ett dåligt ledarskap på arbetsplatsen tror jag inte att möblerna hjälper. Däremot tror jag att man inte får ut full effekt av ett bra ledarskap om man har taskig inredning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.