En före detta produktchef på Ica Special åtalas för grovt mutbrott.
En före detta produktchef på Ica Special åtalas för grovt mutbrott. Bild: Pontus Lundahl/TT

Före detta Ica-chef åtalas – tog emot sex miljoner från agent

En före detta chef hos Ica är misstänkt för att ha tagit emot över sex miljoner kronor i mutor från en handelsagent i Hongkong. Nu åtalas mannen från Göteborg bland annat för två fall av grovt tagande av muta.

ANNONS

Den dåvarande chefen för en avdelning vid Ica Special Sverige misstänks ha utnyttjat sin position och styrt bolagets inköp till en svensk leverantör som upphandlar varor av en handelsagent i Hongkong, som i sin tur ska ha gett Ica-chefen provision för försäljningen.

Sammanlagt ska det handla om drygt sex miljoner kronor i mutor. Misstanken är att den före detta chefen från Göteborg – som också åtalas för trolöshet mot huvudman – ska ha begärt och mottagit mutor för Icas räkning i knappt två år, mellan 2016 och 2018.

LÄS MER:Bankomat-liga åtalas för misstänkt penningtvätt

Kostat företaget fem miljoner

Under våren 2018 hade den misstänkte precis avslutat sin tjänst på Ica och var anställd på ett annat Göteborgsföretag. I förundersökningen framgår det att mannen även här är misstänkt för trolöshet mot huvudman. Denna gång för att ha missbrukat sin förtroendeställning genom att beställa varor som inte håller konkurrenskraftiga priser – något som kostat företaget minst fem miljoner kronor.

ANNONS

Även i sin chefsroll på detta företag ska mannen ha mottagit mutor från handelsagenten i Hongkong.

LÄS MER:Balderhärvan växer – nya misstankar mot toppchefen

Nekar till brott

Den misstänkte, som nekar till brott, åtalas nu för två fall av grovt tagande av muta och två fall av trolöshet mot huvudman. Brotten ska enligt förundersökningen ha begåtts på båda arbetsplatserna.

Åklagaren yrkar på så kallad kvarstad på nästan 15 miljoner kronor av mannens egendom.

LÄS MER:Det grova brottet – som nästan ingen döms för

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS