Delar av reklamen förbjuds, enligt Patent- och marknadsöverdomstolens beslut. Bland annat körs bilen, en Ford Ranger, i öknen. Arkivbild.
Delar av reklamen förbjuds, enligt Patent- och marknadsöverdomstolens beslut. Bland annat körs bilen, en Ford Ranger, i öknen. Arkivbild. Bild: Scott Jacobs

Fords reklam förbjuds av domstol

I kampanjen körs Fordbilar ute i terräng – där det enligt svensk lag är förbjudet att köra bil. Efter flera vändor fram och tillbaka förbjuds nu delar av reklamen. Brott mot förbudet är förenligt med vite på 3 miljoner kronor.

ANNONS
|

Turerna kring reklamfilmen för modellen Ford Ranger pick-up började redan 2016. Konsumentombudsmannen (KO) stämde då Ford eftersom man ansåg att filmerna där bilen körs bland annat i öken och regnskog uppmuntrar till körning i terräng, vilket inte är tillåtet i Sverige.

Patent- och marknadsdomstolen gjorde dock en annan bedömning och gav bilföretaget rätt. Domstolen ansåg varken att marknadsföringen gav intryck av att körning i terräng är tillåtet eller att den uppmuntrande till det.

KO överklagade, och nu har domen kommit från Patent- och marknadsöverdomstolen, som är den högre instansen. Tre av de tio bilderna i kampanjen samt två av fyra uttryck förbjuds. Om företaget skulle bryta mot förbudet skulle de tvingas betala vite på tre miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS