Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fords vd Mark Fields får sparken. Arkivbild

Ford Motors vd får sparken

Ford Motors vd Mark Fields får sparken och ersätts av James Hackett, som i dag är chef för Fords avdelning för självkörande bilar.

Att Ford hamnat på efterkälken visar inte minst börskursen som backat länge. Droppen för många aktieägare kom nog nu under våren då elbilstillverkaren Tesla passerade anrika Ford i börsvärde.

Fords ordförande Bill Ford Jr motiverar vd-bytet med att biltillverkaren måste börja ta beslut snabbare. "Vi måste modernisera verksamheten" och "beslutsamt ta itu med underpresterande områden", säger han på en presskonferens vid huvudkontoret i Dearborn, enligt Reuters.

Inte oväntat

Vd-skiftet innebär också att Fords chef för Europa, Mellanöstern och Afrika, James Farley, kommer att få tyngre uppgifter.

- Något måste göras med Ford och det är väl ingen superskräll att bolaget möblerar om i ledningen, säger Martin Sköld.

Många av biljättar är mitt uppe i omställningen till eldrift. Liksom flera av konkurrenterna har Ford helt eldrivna bilar, men gör inget vidare intryck på marknaden. Annat är det med Teslas bilar, och även Fords amerikanska konkurrent General Motors har fått ut uppdaterade Bolt EV till konsumenterna.

Öppnar för nya aktörer

- Ta Volkswagengruppen som exempel där de olika märkena har satsat på parallella motor- och bränslealternativ under lång tid just för att ingen vet hur fort den här omställningen kommer att gå.

TT: Har Ford hamnat för långt på efterkälken?

- Det är jättesvårt att svara på. Jag tror att elektrifieringen kommer att öppna upp för nya aktörer och att en del av de gamla varumärkena kommer att få problem precis som Ford, säger Martin Sköld.