Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sparandet i korta räntefonder och blandfonder ökade under 2018. Arkivbild.

Fondsparare föredrog trygghet framför risk

Efter flera års stigande börskurser vek sig marknaden och förra årets börsturbulens fick fondsparare att söka sig till säkrare alternativ.

Börsoron i fjol fick tydliga konsekvenser på hur vi valde att spara. En svagare aktiemarknad under andra halvåret bidrog till att aktiva fondsparare valde att flytta sina pengar från aktiefonder.

- Det har påverkat hur man sparar i fonder och det tar sig uttryck i att de aktiva fondspararna har sökt sig till fondtyper som kännetecknas av fonder med lägre risk, som räntefonder och framför allt korta räntefonder, men även långa räntefonder och blandfonder, säger Fredrik Hård på Fondbolagens förening.

Tanke bakom sparande

I aktiefonder var uttagen större än insättningar och det noterades ett nettoutflöde på 6,8 miljarder kronor. Den samlade fondförmögenheten uppgick till 3 978 miljarder kronor vid årsskiftet. Det innebär en minskning med 40 miljarder kronor, jämfört med året före, enligt Fondbolagens förening.

Hur 2019 kommer att bli är svårt att sia om, men när det gäller sparande är det alltid viktigt att tänka igenom hur man sparar och att satsa på kontinuitet.

- I det långa loppet är det viktigaste att man faktiskt har ett sparande och beroende på sina riskpreferenser och sin sparhorisont att man då anpassar risken utifrån det, säger Fredrik Hård och fortsätter:

- Fortsätt med månadssparande – då behöver man inte vara lika orolig.

Våga ta lite risk

Genom att spara lite varje månad står man bättre rustad om något oväntat skulle ske. Vill man däremot ha ett sparande som ger lite utdelning måste man också vara bered på att ta risker.

- Är det ett långsiktigt sparande talar allt för att man kan få god avkastning om man tar lite risk, även om det kan svänga i det korta perspektivet, säger Fredrik Hård.