Egenföretagaren Lars Johansson Esperlind i Uddevalla gör nu slag i saken och flyttar sitt pensionssparande.
Egenföretagaren Lars Johansson Esperlind i Uddevalla gör nu slag i saken och flyttar sitt pensionssparande.

Flytten drar ut på tiden

ANNONS
|

- Det ska egentligen inte få ta mer än tre månader. Jag anmälde flytten i maj, när flyttstopet hävdes, men ännu är det inte klart.

Han är 43 år och har varit egen företagare i drygt 20 år och är van vid att ta hand om pengar. När han började titta lite närmare på de årsbesked han fick från bank och försäkringsbolag upptäckte han att det var många och dyra avgifter.

- Det konstiga är att de inom finansvärlden tar ut avgifter oavsett hur bra eller dåligt de presterar, säger han.

Han använder idag Skandiabanken som bank och Avanza Bank som kapitalförvaltare och är nöjd med dem. Båda har bra webbtjänster vilket han uppskattar mycket eftersom han gör det mesta jobbet själv via datorn. Dessutom är båda bankernas avgifter låga.

ANNONS

- Jag har Avanzas tradingprogram öppet på en andra skärm på min kontorsdator vilket gör det enkelt att hålla ett öga på kurserna under dagarna. Det ger bra överblick till skillnad från till exempel Skandias webb som bara visar utvecklingen i siffror.

När hans pensionsflytt från Skandia ska gå igenom vet han i dagsläget inte. Tillsvidare ligger pengarna kvar hos Skandia med samma villkor som innan flyttbegäran. En procent kostar flytten och det blir ganska mycket pengar när det flyttade kapitalet är stort.

- Det är också konstigt att man måste betala för att inte längre vara deras kund. En mindre avgift för att de måste göra ett jobb och avsluta ett konto är okej, men inte en procent av hela sparkapitalet.

- Men nu kan man ju faktiskt ändå glädja sig åt att börsen fallit så mycket den senaste tiden. Flyttavgiften blir inte lika hög som den skulle ha blivit tidigare, säger han och skrattar.

Om han får flytta hela kapitalet är osäkert i skrivande stund. Enligt Skandia får han det inte medan han fått uppgifter från Avanza att det ska vara möjligt. Det beror på vad Skandia bestämt att ska gälla för de sparade pengarna.

ANNONS

- Jag trodde flytträtten gällde alla pengar efter att flyttstopet hävdes i maj, men så verkar det tydligen inte vara.

FLYTTRÄTTLänktips

Fällor att undvika

ANNONS