Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Simm

Flyttade - fick betala 10 000 mer i bilpremie

Martin flyttade till Kortedala - då höjdes bilförsäkringen med över 10 000 kronor.

Vem: Martin Simm, 26-årig bilägare i Göteborg

Ämne: En oväntad kostnad

Martin Simm berättar för GP Konsuments reporter Lars-Erik Gustafsson:

”Jag hade en Audi A3 av årsmodell 2005 som jag köpte begagnad för ett par år sedan. Då bodde jag i Skövde, där jag gick på högskolan. Jag tog en helförsäkring hos bolaget Dina försäkringar för cirka 6 000 kronor per år.

Sedan flyttade jag och min sambo till Mölndal, det var i fjol sommar. Premien gick upp någon tusenlapp till cirka 7 000 kronor, det var inget att säga om.

Nu i höstas väntade vi vårt första barn, så vi skaffade en större lägenhet. Det blev i Kortedala.

I september kom ett nytt försäkringsbrev – då hade premien stigit till 18 967 kronor per år! Det var tur att brevet kom, för jag har inte alltid reda på vilka försäkringar jag har och vad de kostar.

Jag blev förvånad över att skillnaden var så stor. Jag vet ju att det är dyrare i storstäder än i småstäder, men ska det höjas till nästan det tredubbla för att man flyttar till andra sidan stan? Jag hade inte haft någon olycka eller skada, körsträckan var oförändrad. Och Kortedala anses väl som relativt lugnt nuförtiden.

Bilen var gammal och hade några småfel. Årspremien var nästan lika stor som vad den var värd.

Jag kan förstå att försäkringsbolaget måste ta betalt för sin tjänst. Men när det kostar så mycket lär de göra en ganska stor vinst. Jag fick aldrig någon information om vad höjningen berodde på.

Det hela slutade med att vi skaffade en ny bil. Det berodde inte bara på premiehöjningen, men det var en av orsakerna. Nu har vi en Golf från 2013. Vi hittade ett nytt försäkringsbolag med hjälp av en jämförelsetjänst på nätet och nu betalar vi cirka 7 000 kronor för en halvförsäkring.

Jag fick 23 000 kronor för Audin när jag sålde den.

Vad jag har lärt mig av det här? Att det är viktigt att hålla koll på försäkringar och vad de kostar, gärna med hjälp av någon tjänst som gör det enkelt att jämföra”.

Ann Hagelin, vd på Dina Försäkringar i Göteborg, svarar:

– Vi kommenterar aldrig enskilda fall men generellt så prissätter vi bilförsäkringen utifrån information om kollektivet, skriver Hagelin i ett mejl till GP Konsument.

– Saker som vi tittar på är typ av bil, körkortsålder, skadeutfall på totalnivå och var man bor. (...) Vi har aldrig prissatt våra bilförsäkringar beroende på kön. Generellt kan man också säga att storstäder har högre pris på bilförsäkring än övriga områden.

Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, kommenterar:

– Bolagen gör riskbedömningar område för område – var inträffar det mest skador, bilbränder och så vidare. Premiesättningen är helt fri, tyvärr har man inget att säga till om som konsument.

– När premien höjs så kraftigt är det en signal från bolaget att de egentligen inte vill ha dig som kund. Det är helt rätt att byta i det läget.

Har du stött på en så stor ökning tidigare?

– Det är högst normalt att premien dubblas i vissa fall. Men att den blir nästan tre gånger så stor, det har jag inte hört.

Några tips till konsumenterna?

– Olika bolag gör olika bedömningar för samma områden. Man bör absolut kolla runt vad de erbjuder för premier.

– Om man använder prissajter bör man tänka på att de i regel inte täcker alla bolag. Ett sätt är att ringa till de fyra stora – Länsförsäkringar, Folksam, Trygg-Hansa och If – och därefter kolla prissajterna.

– Sedan skiljer sig villkoren mellan olika försäkringar. Där har vi en jämförelse på vår webbplats (konsumenternas.se), säger Peter Stark.

FAKTA: Jämförelse som lönar sig

Bilägare kan spara många tusenlappar på att jämföra försäkringsbolag – det visade en undersökning som GP Konsument gjorde 2013.

Det skiljde upp till 6 911 kronor i årspremie för att helförsäkra en Toyota Celica av årsmodell -00. För en Opel Astra av samma årsmodell var skillnaden upp till 3 777 kronor.

Skillnaden mellan olika områden var också tydlig, om än inte lika stor som i artikeln nedan. Premien för den ovan nämnda Celican var 9 600 kronor högre om ägaren bodde i Bergsjön jämfört med om bostaden låg i Partille.

I jämförelsen ingick Folksam, If, Länsförsäkringar, Moderna och Trygg-Hansa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.