Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Inte lika självklart att ta inrikesflyget längre. Bild: Petter Trens

Flygskam straffar inrikesflyget på Landvetter

Antalet flygpassagerare på Landvetter Airport minskade i november, och främst är det inrikesflyget som tappar resenärer. En trend som pågått hela året.

Inrikesflyget fortsatte att falla kraftigt i Sverige även under november visar Swedavias statistik. Totalt reste 1 079000 personer med inrikesflyg i november, vilket är en minskning med 11 procent. Inrikesflyget från och till Landvetter minskade med 16 procent, där det var 107 600 resenärer som flög.

– Det är samma utveckling som vi sett sedan två år tillbaka, med en avmattning på inrikestrafiken. Det som ligger bakom detta är konjunkturutvecklingen, flygskatten och miljödebatten i samhället, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Landvetter Airport,

LÄS MER: Flygskam ett huvudbry för flygbranschen

LÄS MER: SAS lättar på lasten – slutar med taxfree ombord

Statistiken för inrikesflyget visar samma tydliga signal för hela året. Totalt har det gjorts nära 11,5 miljoner resor med inrikesflyg i Sverige från januari till november. Det är en minskning med 11 procent. Inrikesflyget tappade totalt 14 procent från Landvetter Airport under samma period.

Göteborg Landvetter Airport hade sammantaget 479 000 resenärer under november, vilket är en minskning med 5 procent jämfört med samma månad föregående år. Antalet utrikesresenärer uppgick till 371 000, en minskning på 1 procent jämfört med november förra året.

Även utrikesflyget minskade med en procent från Landvetter i november till 371 000 passagerare.

Men sett till siffrorna januari till november har utrikesresandet ökat med en procent till 5 085 000 passagerare.

– Utrikestrafiken slår lite månad för månad. Den har en svag positiv utveckling. Men vi ser ju att flygbolagen fortsätter att tappa. I dag har vi 15 nya linjer, vilket grundar sig i att vi är en region där vi är i stort behov av resande och ombyte med vår omvärld. Nu i november kunde vi se att antalet avgångar minskade något, men däremot ökade kabinfaktorn, säger Anna Strömwall.

LÄS MER: Fler väljer tåget – nu storsatsar SJ

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.