Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JOHAN NILSSON
Bild: JOHAN NILSSON

Flygbolaget Primera Air går i konkurs – 700 resenärer strandade

Flygbolaget Primera Air, som är Solresors största flygleverantör, har ansökt om konkurs. I natt gör de sina sista flygningar. Just nu befinner sig 700 av Solresors resenärer på semester i Europa.
– Vårt fokus är just nu på resenärerna, säger Torbjörn Lehmann på Solresor.

Primera Air har varit Solresors största flygleverantör de senaste nio åren och gjort flygningar från Göteborg, Köpenhamn och Stockholm.

I ett pressmeddelande på sin hemsida skriver Primera Air att man stoppar alla planerade flygningar från och med midnatt. Bolaget skriver vidare att de har dragits med ekonomiska problem de senaste två åren och inte ser någon annan lösning än att ansöka om konkurs.

LÄS MER: Charterflyg toppar reseföretags bottenlista

Förluster på flera miljoner euro

År 2017 förlorade flygbolaget ett flygplan vilket i slutändan resulterade i en förlust på över 10 miljoner euro, skriver bolaget i pressmeddelandet. Flygbolaget har senare haft problem med svåra förseningar och inställda avgångar, vilket i sin tur resulterat i att de tvingats hyra in flygplan för att uppfylla kraven gentemot resenärerna, som resulterat i en kostnad på 20 miljoner euro.

I pressmeddelandet skriver Primera air att man valt att ansöka om konkurs just nu då man anser att resenärerna kommer drabbas mindre den här tiden på året än under andra säsonger.

LÄS MER: Malagaplan kunde lyfta – 27 timmar försenat

Samtidigt befinner sig omkring 700 resenärer från Sverige på semester i bland annat Grekland och Spanien och enligt TT ska lika många resenärer vara planerade att flyga utomlands med solresor till helgen.

"Säkrar flyglösningar"

Solresors presstalesperson Torbjörn Lehmann säger att man arbetar för fullt för att ordna flygresor hem till vederbörande.

– Vi fick veta detta för en timme sedan. Vårt fokus är just nu på resenärerna. Vi håller på att säkra flyglösningar till dessa, säger han.

Solresor arbetar även för att hitta alternativa lösningar för de resenärer som bokat framtida resor.

– Vi hade ingen avgång inplanerad ikväll, däremot i morgon. Dessa resenärer kommer att få ett nytt flyg. Om Primera Air har den enda flygningen under en dag till en viss destination blir det svårt att lösa det. Men vårt mål är att alla ska få komma iväg på sin resa, säger Torbjörn Lehmann.

Flygbolaget Primera Air beklagar det inträffade och skriver i pressmeddelandet att det är en sorglig dag för både anställda och resenärer. De passar även på att tacka medarbetare, kunder och leverantörer för stödet under de gångna åren.

Men bolaget har tidigare fått utstå en hel del kritik och så sent som förra veckan hamnade de på resetidningen Vagabonds årliga svarta lista. Flygbolaget har även hotats med en blockad på Köpenhamns flygplats Kastrup av ett danskt fackförbund i augusti.

GP har sökt Primera Air som har återkommit med ett mejlsvar:

"Tyvärr, eftersom Primera Air har upphört med verksamheten och alla anställda har fått gå, så är presskontoret inte längre tillgängligt".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.