Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Närmare 600 anställda vid United Airlines riskerar nu sparken. Bild: David Zalubowski
Närmare 600 anställda vid United Airlines riskerar nu sparken. Bild: David Zalubowski

Flygbolag vill sparka ovaccinerade anställda

Det amerikanska flygbolaget United Airlines hotar att sparka personal som vägrar att följa bolagets vaccinations-policy. Närmare 600 anställda ska hittills ha vägrat att ta sprutan.

I måndags var United Airlines närmare 67 000 anställda skyldiga att visa upp vaccinations-bevis för att vara säkra på att få behålla sina jobb.

Det stora flertalet gjorde detta – men närmare 600 anställda har ännu inte tagit någon spruta. Nu riskerar de att bli av med jobbet, rapporterar BBC News.

– Det här var ett oerhört svårt beslut, säger en av bolagets chefer i ett meddelande till personalen, enligt BBC.

Än är det dock inte försent för eftersläparna. Kan de visa att de har fått minst en dos och helt enkelt bara missat att lämna in vaccinationsbeviset i tid kan vara en förmildrande orsak – en annan är att de tar första sprutan innan de formella förhandlingarna om avsked inleds.

USA släpar efter i vaccinationstakten

I USA är det fortfarande en stor andel av befolkningen som inte vaccinerat sig. Enligt sajten Our World in Data har drygt 56 procent av USA:s befolkning fått dubbla doser – motsvarande siffra i Sverige är nästan 64 procent. Enligt Folkhälsomyndigheten har fler än 76 procent av svenskar över 16 år fått två doser.

USA:s president Joe Biden gick tidigare i september ut och meddelade att om man som statligt anställd inte vill få disciplinära åtgärder riktade mot sig är man tvungen att vaccinera sig. Företag med över 100 anställda måste dessutom försäkra sig om att de anställda antingen är vaccinerade eller testar sig minst en gång – annars väntar böter.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.