Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyutbildade ekonomer och jurister får ungefär samma lön när de startar karriären oavsett om de är män eller kvinnor. Men sedan ökar männens lön snabbare, visar en rapport. Arkivbild.

Flera orsaker till löneskillnader

Nyutbildade ekonomer och jurister får ungefär samma lön när de startar karriären oavsett om de är män eller kvinnor. Men sedan ökar männens lön snabbare, skriver Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) i en rapport enligt tidningen Publikt.

IFAU har granskat cirka 30 000 personer födda 1960–1970 som jobbar hos en privat arbetsgivare och följt de första 20 åren efter examen. Männen tjänar omkring 25 procent mer vid 45 års ålder.

Ungefär hälften kan förklaras av att kvinnorna fått sitt första barn. En del beror även på att män och kvinnor arbetar i företag av olika storlek och olika inriktning. Det som främst spelar roll är att män oftare arbetar heltid.

”Vår slutsats är att det finns flera förklaringar till könslönegapet och att män många gånger har en bättre inkomstutveckling oavsett sammanhang”, skriver Peter Skogman Thoursie, en av rapportförfattarna.