Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera jobb med Posthotellet

Hotell- och restaurangbranschen i Västra Götaland växte med 734 heltidstjänster januari-september förra året, enligt branschorganisationen Visita. Men tillväxten ligger under rikssnittet.

Trots det nya storhotellet Clarion Post i Göteborg med 476 anställda, men där merparten extrajobbar och en del av de 183 fast anställda är deltidare, hamnar Västra Götaland som helhet på en tillväxttakt under genomsnittet för de tre första kvartalen 2012.

Det framgår av rapporten "Gott nytt moms-år" från bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita. Medan antalet nya helårsarbeten i hela riket ökade med 5,3 procent (5 840 nya helårsarbeten) var ökningen i Västra Götalands län 4 procent (734 helårsarbeten).

De län som haft en starkast tillväxttakt är Östergötland och Västmanland, där den i båda fallen varit 9 procent.

Statistiken bygger på en granskning av lönesummorna i ett urval företag som Visita låtit SCB göra.

Björn Arnek, branschekonom på Visita, konstaterar i ett pressmeddelande att omsättningen och sysselsättningen inom restaurangbranschen inte tidigare under 2000-talet varit så stark.

- Med tanke på lågkonjunkturen har jag svårt att se någon annan förklaring till detta än den sänkta restaurangmomsen.

Fler jobb inom restaurangbranschen var regeringens viktigaste syfte när man för ett år sedan sänkte momsen på restaurang- och cateringtjänster från 25 till 12 procent.

Enligt Visitas rapport har reformen också inneburit att prisnivån i branschen sänkts med 3 procent.

2013 väntas däremot bli ett tufft år för hotell- och restaurangbranschen på grund av den internationella och inhemska lågkonjunkturen.

- Det är inte rimligt att förvänta sig samma fantastiska siffror även under 2013, säger Eva Östling, vd på Visita i samma pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.