Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sandvik föreslår att utdelningen justeras. Arkivbild. Bild: Johanna Norin/TT
Sandvik föreslår att utdelningen justeras. Arkivbild. Bild: Johanna Norin/TT

Flera bolag sänker utdelning till ägare

Flera svenska storbolag föreslår sänkt aktieutdelning. Telia, SJ och Sandvik följer alla samma väg.

Telia föreslår en sänkt aktieutdelning från tidigare 2:45 kronor till 1:80 kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Telejätten meddelar samtidigt att tidigare angivna utsikter för 2020 inte kommer att nås.

"Effekten av pandemin kommer att ha en betydande negativ påverkan på TV och mediaenheten. Trots en ökad konsumtion av tv vilket har lett till en ökad räckvidd för våra populära tv-kanaler, har vi sett en snabb nedgång i annonsintäkter. Att sportevenemang ställs in globalt har dessutom påverkat våra intäkter från betalkanaler negativt", säger Christian Luiga, tillförordnad vd, i ett pressmeddelande.

Industrijätte kapar utdelning

Även industrijätten Sandvik har meddelat att man justerar sitt förslag till utdelning till aktieägarna. Bolaget skriver att man föreslår att utdelningen sänks från tidigare föreslagna 4:50 kronor till 3:00 kronor men öppnar också för en extra bolagsstämma i höst.

"Det är styrelsens avsikt att kalla till en extra bolagsstämma före slutet av oktober i år för att besluta om en extra utdelning om 1:50 kronor per aktie, förutsatt att marknaden har stabiliserats och att företagets finansiella ställning medger detta", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Samtidigt meddelar Sandvik att man ska genomföra ett sparpaket på cirka 1,5 miljarder kronor under året.

Fler följer trenden

På torsdagen beslutade bostadsbyggaren JM om utdelning av 6:25 kronor per aktie, en halvering jämfört med tidigare förslag. Aluminiumbolaget Gränges drog tillbaka sitt förslag om utdelning på 3:40 kronor per aktie och statligt ägda tågbolaget SJ gav besked om att helt dra tillbaka sitt förslag om en utdelning på 46:40 kronor per aktie.

"Med den mycket stora osäkerheten avseende SJ:s framtida finansiella position och likviditet som bakgrund, bedömer SJ:s styrelse och ledning det vara svårt att föreslå årsstämman att besluta om tidigare föreslagen utdelning", säger SJ:s styrelseordförande Siv Svensson i ett pressmeddelande.