Normalt tillverkas omkring 3 000 pooler för hemmabruk i Sverige varje år, men i dagsläget är prognosen att det totalt kommer produceras närmare 5 000 pooler under 2020, enligt organisationen Svenska badbranschen. Arkivbild.
Normalt tillverkas omkring 3 000 pooler för hemmabruk i Sverige varje år, men i dagsläget är prognosen att det totalt kommer produceras närmare 5 000 pooler under 2020, enligt organisationen Svenska badbranschen. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Fler vill ha pool nästa sommar

Inställda badsemestrar gav ett jättelyft för poolbranschen i våras. Och trenden håller i sig.
– Normalt går vi in i en lågsäsong i september och oktober, men nu ser det ut som att både försäljningen och tillverkningen av pooler fortsätter till årsskiftet, säger Mille Örnmark på Svenska badbranschen.

ANNONS

I början av sommaren noterades ett kraftig ökat intresse av att bygga pool hemma. Hittills har försäljningen av hemmabassänger ökat med 55 procent, jämfört med förra året.

Poolförsäljningen ökade redan i februari i år, till följd av den milda vintern och att projekt som var planerade till våren kunde påbörjas tidigare. Sedan kom coronapandemin och med det restriktioner för resande och ovisshet om sommarens aktiviteter.

– Fler ville gardera sig för att få bada under sommaren, om det eventuellt inte skulle bli att det inte gick att åka utomlands på semestern, säger Örnmark.

"Skapa en aktiv fritid hemma"

Normalt byggs omkring 3 000 simbassänger för hemmabruk i Sverige varje år, men i dagsläget är prognosen att det totalt kommer produceras närmare 5 000 pooler under 2020. Och orderläget har inte mattats av, trots att sommaren går mot sitt slut.

ANNONS

Vanligtvis börjar branschens lågsäsong i september och oktober. Men i dagsläget verkar det som att både försäljningen och tillverkningen av pooler fortsätter till årsskiftet, enligt Mille Örnmark.

– Man vet inte hur längre restriktioner till följd av pandemin kommer att fortsätta. Vi ser att människor vill skapa en aktiv fritid hemma även nästa år – man riggar för att få bada nästa sommar också. Och när det skrivs om att det är trångt på badstränder trots att viruset fortfarande finns kvar, drivs folk att hitta andra alternativ, som egen pool, säger han.

Sålde slut snabbt

Men de klassiska poolerna är inte ensamma om att locka svenskarnas badentusiasm.

På spasidan finns det också ett stort intresse, för bland annat badtunnor och andra typer av spabad.

– Branschen hade tagit hem i volym vad man trodde man skulle sälja under året, men det sålde slut snabbt. Nu är det desto längre leveranstider än tidigare, för det finns flera steg i kedjan för tillverkning och leverans.

Offentliga badanläggningar och badhus har inte haft lika stora möjligheter att slå mynt av pandemin. Under mars till maj minskade besökstalen med närmare 90 procent.

– Så kom sommaren med ett väder som inte har varit det bästa. Då blev det mer folk än under våren, men det har varit begränsningar för hur många som fått komma in samtidigt.

ANNONS

Åsa Johansson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS