Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En charter till Spanien eller Grekland är sommarens favoritresa för många.

Fler väljer klassiker i oroliga tider

Turkiet går bort när svensken väljer semesterresemål. Klassiska charterresemål, som upplevs som säkrare, seglar i stället upp som favoriter.

Turkiet är sommarens stora förlorare – antalet bokningar minskar för andra året i rad och färre än hälften av svenskarna kan tänka sig att resa till landet, visar en Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av resebolaget Ticket.

I stället bokas fler resor till klassiska charterresemålen som de grekiska öarna och spanska Mallorca. Samtidigt väljs länder där det skett upprepade terrordåd bort i högre grad än tidigare.

- Folk är lite oroliga. Det känns tryggt och skönt att åka charter, händer det något så finns det någon som hjälper till, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig på Ticket.

Kollar upp mer

Anledningen till att Turkiet, och inte Frankrike eller Tyskland, i högre grad drabbas av terrorrädslan skulle kunna bero på att det i skett fler dåd där.

- Händer det en gång så glömmer man fort, men händer det flera gånger eller om turister drabbas så börjar man känna att det kan påverka en själv, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Majoriteten av de som anger att de påverkas av oroligheterna säger att de fortsätter resa lika mycket men att de läser på mer om resemålen.

- Är det rätt läge att åka dit nu? Ja, det verkar okej, tänker man. Om inte så kanske man väljer något annat eller avvaktar. Det blir de länder som känns trygga som vinner, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Alla påverkas inte

Men oroligheterna i världen påverkar inte allas semesterplanerande – 34 procent uppger att det inte alls förändrat hur de reser.

Turkiet är inte ensamt om att tappa svenska turister. Trots att flygpriserna till USA gått ned väljer färre svenskar att resa till landet.

- Det beror antagligen på att det varit väldigt mycket i media om Trump och om vad som händer där, säger Karin Starkman Ahlstedt.