Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fler unga i Fas 3

Fler unga arbetslösa hamnar i Fas 3 fast de egentligen klarar ett vanligt jobb.

Arbetsförmedlingen hinner inte ge rätt stöd, varnar forskaren Anders Forslund.

De unga utan jobb är fler än för ett år sedan – och de har svårare att få hjälp.

GP har bett Arbetsförmedlingen ta fram hur många av de arbetslösa ungdomarna som fick del av olika stöd och subventioner i januari år jämfört med för ett år sedan. Det visar sig att läget försämrats på flera sätt:

• Nystartsjobben till unga har minskat med 25 procent på ett år. I januari 2012 fick 3 990 ungdomar ett subventionerat nystartsjobb, i januari 2011 var det 2 961.

• Andelen som får del av den särskilda jobbgarantin för unga har sjunkit från 48 procent till 43 procent. Det tyder på att fler ungdomar går arbetslösa längre än de 15 månader garantin varar. Allt fler under 25 år, 12 593 personer, dyker upp i jobb- och utvecklingsgarantin som egentligen var tänkt för vuxna.

• Det sker en snabb ökning av ungdomar i Fas 3, som är tänkt för dem längst från arbetsmarknaden.

Fortfarande är det få unga i Fas 3, eller sysselsättningsfasen som det ska heta sedan årsskiftet. I januari rörde det sig om 252 personer mellan 18 och 24 år.

Men Arbetsförmedlingen tänker ändå snabbutreda frågan om unga i Fas 3, eftersom förändringen anses så bekymmersam.

– Det var väl inte meningen att unga skulle vara i Fas 3 överhuvudtaget och nu ser vi en väldigt kraftig ökning som vi tror bara kommer att fortsätta. Det oroande är att vi vet att ju längre man går arbetslös, desto större risk är det att man fastnar i arbetslöshet, säger Petra Jansson, ungdomsstrateg på Arbetsförmedlingen, och den som nu ska utreda frågan.

Anders Forslund, biträdande chef vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, anser att utvecklingen visar att stödet till arbetslösa unga inte fungerar så som det var tänkt.

– I teorin finns det ju en logik här: först handlar det om att hjälpa dem att söka jobb, om det inte lyckas får man hjälp med olika typer av arbetsmarknadspolitiska program. Bara om ingenting annat fungerar finns Fas 3, för dem som har så låg arbetsförmåga att de inte kan få jobb till marknadsmässiga löner, säger han.

Men i verkligheten tror Anders Forslund att det är svårt att hävda att allt annat verkligen prövats för dem som hamnar i Fas 3.

IFAU har gjort enkäter med deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin och funnit att aktiviteten ofta varit ganska låg.

– Man hanterar så många att man inte hinner göra allt som borde göras innan Fas 3 kickar in. Och då hamnar för många i Fas 3, sådana som inte borde vara där. Det är förstås allvarligt både för samhället och för individerna, säger Anders Forslund.

Jan-Olof Dahlgren, biträdande chef på Arbetsförmedlingen, håller med om att myndigheten haft svårt att hinna med när antalet personer i de olika garantierna ökade snabbare än förutspått.Samtidigt har läget på arbetsmarknaden försämrats och det slår först mot de unga. Han tror att det kan förklara att det blivit så mycket svårare för unga att få ett nystartsjobb, samtidigt som det faktiskt blivit något fler nystartsjobb till personer över 25.

– Men från och med i år har vi fått en budgetförstärkning, så att vi kan anställa fler handläggare, så det kommer att bli bättre. Vi vet att tät kontakt med en handläggare kan ha stor betydelse för möjligheten att få jobb, säger han.

Men Arbetsförmedlingen vill också få arbeta mer intensivt med den stora gruppen långtidsarbetslösa som saknar grundskole- eller gymnasiebetyg.

– I vårt budgetunderlag till regeringen har vi bett att få använda komvuxplatser, säger Jan-Olof Dahlgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.