Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler turer till Hönö ger företag kanonläge

En levande skärgård är ingen självklarhet. I alla fall inte vintertid. Men på Hönö jobbar många företagare aktivt för att öbor och turister ska kunna njuta av god mat. Året om.

Småskaligheten och den lokala förankringen löper som en röd tråd genom näringslivet på Hönö. Sedan århundraden har man fått klara sig själv här ute i Norra skärgården. Öborna har fått leva på vad naturen gett och det har satt sina spår i en envis framtidstro och vilja att driva igenom sina idéer och göra dem lönsamma.

Förr var fisket den stora näringen, men nu spelar turistnäringen i samklang med den bofasta befolkningen en allt större roll på ön.

DET GODA FÖRETAGSKLIMATET märks speciellt nere i Klåva hamn påsödra delen av Hönö. Fiskehamnen med sin stora gästhamn är Hönös centrum med flera affärer och här precis vid västerhavet ligger tre restauranger som med olika utgångspunkt och koncept håller skärgården levande året om.

– Det bor mer än 5 000 personer på Hönö och 99 procent är fastboende. Det är ganska unikt här längs västkusten där kustsamhällena ofta slocknar när sommaren tar slut. Med alla öarna som har broförbindelse i norra skärgården är det totalt 9 000–10 000 personer som bor här. Det är viktigt att vi tar till vara på det så vi inte blir en sommarö, säger Preben Pedersen som äger och driver restaurangen Tullhuset tillsammans med sin fru Sofie.

TULLHUSET VILAR FORMLIGEN på vågorna längst ute på stenpiren. Från verandan har man utsikt rakt mot Vinga Fyr.

– Jag började jobba på Tullhuset redan 2001 och då var det ett skaldjurskafé. 2003 tog jag och min fru över och bestämde att det blir en restaurang med inriktning på fisk och skaldjur. Det har blivit vår nisch, berättar Preben Pedersen.

Han är inte kock utan har tidigare arbetat med ledarskapsfrågor, dels som elittränare i innebandy och som anställd på Svenska innebandyförbundet.

– Jag tror det är en del i vår framgång, att vi gått med vinst i stort sett alla år trots att vi har öppet året om. Vi är ett bra team på åtta personer som arbetar hela året. Sommartid ökar vi till 30 personer. Kockar är hårdvara och genom att behålla personalen år efter år behåller vi även kvaliteten, säger Preben Pedersen.

Boende på ön vet att det alltid är öppet. På så sätt lockar man lokalbefolkningen till restaurangen även efter sommarens högsäsong.

– Sommargästerna är viktiga, men den lokala förankringen är ännu viktigare för oss. Oktober till mars är svåra månader, men vi får det att fungera med olika arrangemang som smakmenykvällar, berättar Preben Pedersen.

I år har det skett ett markant uppsving bland turisterna sedan Styrsöbolaget börjat köra en direktfärja från Stenpiren i Göteborg ut till Hönö.

– Det har varit helt fantastiskt och är ett resultat av hårt arbete från bland annat Klåvagruppen här på ön. Näringslivsenheten på kommunen är bra, de gör vad de kan utifrån sin budget. Men jag känner ibland att kommunen inte riktigt förstår sin roll i besöksnäringen. Vi ska inte behöva bråka om papperskorgar och offentliga toaletter. Allt hänger ihop, säger Preben Pedersen.

På Tullhuset är hållbarhet ett ledord. Man försöker i största mån handla lokalt, därefter i den närmaste omgivningen. Ölet kommer exempelvis från det lokala Hönöbryggeriet.

– Lokalt producerat säljer bra och kanske ännu bättre till utländska turister. Vi måste ta vara på det unika. Samverkan mellan oss företagare på ön är viktig. Att inkludera alla, både fastboende och turister är nyckeln till framgång, säger Preben Pedersen.

BARA ETT STENKAST bort ligger restaurang Lilling Cottage, även den med havsutsikt och bara några meter från havet. Familjeföretaget Lilling Cottage var från början en blomsteraffär som drevs av Ingrid Wahlbacke. 2011 tog döttrarna Emma och Ulrika över företaget. Drömmen var att dels ha en butik med blommor och inredning, dels ett litet kafé. Men det tog inte lång tid förrän efterfrågan på riktig lagad mat tog fart och snart öppnade man en fullskalig restaurang med inriktning på medelhavsmat i de smakfullt inredda lokalerna.

– Vi bodde tidigare i Genua i Italien, och min fru Ulrika brinner för matlagning. I dag står vi på tre ben i företaget, vi har blomsteraffären, inredningsbutiken och restaurangen. Vi planerar att inreda några övernattningsrum på övervåningen också, berättar Christer Olofsson på Lilling Cottage.

ATT HA ÖPPET året om är en självklarhet, även om turisterna vår och sommar behövs för att överleva höst och vinter.

– Det gäller att ha is i magen vintertid och räkna med återhämtning när högsäsongen börjar. Vi har ett stort kundunderlag i kommunen och många kommer hit över dagen på helgen, det är fördelen med att vara nära Göteborg, säger Christer Olofsson.

Även Lilling Cottage satsar på hållbarhet och lokala råvaror. Och gästerna kan köpa både stolar och bord i restaurangen som även är ett showroom för inredningsbutiken.

FRANSES SKÄRGÅRDSPUB OCH Bistro ligger bredvid Lilling Cottage, och drivs av Emma Rignäs och Emma Ek sedan 2013. Restaurangen, som ligger i det gamla vadbinderiet, har varit ett matställe i över trettio år och inredningen är nästan intakt sedan vadbinderiets tid.

– För oss är lokalbefolkningen oerhört viktig och en förutsättning för att ha öppet året runt. Vi värnar dem som bor här och ordnar livemusik och quizkvällar. Fredag och lördag är bra dagar även under lågsäsong. Öborna gillar att gå ut, säger Emma Rignäs.

Franses strävar efter att hålla en prisnivå som tillåter att man kan äta ute varje helg och sommaren har slagit alla rekord.

– Tack vare färjan från Stenpiren har många hittat ut till oss. Vi kommer att anställa fler och bygga en festvåning och en takterrass. Många har fått upp ögonen för norra skärgården nu, berättar Emma Rignäs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.