Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fler tror på stigande bostadspriser. Arkivbild.

Fler tror på stigande bostadspriser

Allt fler hushåll tror på stigande bopriser enligt SEB:s senaste boprisindikator.

I juli månad var det 42 procent av de tillfrågade som tror att priserna kommer att stiga, en ökning med 2 procentenheter jämfört med föregående månad. Samtidigt sjönk andelen som tror på motsatt utveckling med 4 procentenheter från 33 till 29 procent.

Boprisindikatorn är därmed upp 6 enheter från föregående månad och ligger nu på 13.

- Mäklarstatistik visar att de konstaterade priserna fortsätter stabiliseras och nu ser vi att förväntningarna också långsamt börjar stabiliseras. Nu är vi uppe i den högsta nivån sedan oktober, det vill säga sista månaden innan nedgången kom i både priser och förväntningar, säger Jens Magnusson.

Samtidigt understryker han att det är långt kvar till de höga förväntningar på uppemot 60 – 70 procent som vi såg innan prisnedgången skedde i höstas.

Förväntningarna på bostadsmarknaden ser olika ut i olika delar av landet. I Stockholmsområdet uppvisar boprisindikatorn fortfarande en negativ siffra, minus 6.

- Det är inget kostigt eftersom det var där vi hade de största prisuppgångarnas och där läget var som mest uppskruvat så där är också nervositeten lite större nu, säger Magnusson.

På en fråga om var hushållen tror att Riksbankens reporänta kommer att befinna sig om ett år, svarar man i genomsnitt att reporäntan ska ligga på 0,12 procent jämfört med förra månadens 0,27 procent. Detta är den lägsta nivån sedan augusti 2017.

Boprisindikatorn genomförs av Demoskop på uppdrag av SEB. Undersökningen bygger på 1 023 intervjuer.