Uppsägningarna för tjänstemän ökar i väst, men från väldigt låga nivåer.
Uppsägningarna för tjänstemän ökar i väst, men från väldigt låga nivåer. Bild: Lise

Fler tjänstemän förlorar jobbet i Västsverige

Antalet uppsagda tjänstemän som får stöd av Trygghetsrådet har ökat med 51 procent på ett år. Branscherna som sticker ut är handel och inom arkitektur. Och anledningarna är svåra att rå på.

ANNONS
|

Totalt sökte 14 189 uppsagda tjänstemän stöd hos Trygghetsrådet, TRR under 2019. Det var en ökning med 29 procent över hela riket, jämfört med året innan. Och det är framför allt i storstadsområdena som arbetsmarknaden har försämrats för tjänstemännen.

I Västra Götaland var ökningen 51 procent under 2019.

Läs mer: Fler förlorar jobb när butikskedjor dör

– Ökningen är från väldigt låga siffror, men det är klart att vi har märkt förändringen under året sett till antalet som vi arbetar med. Men vi har haft en extremt bra tillväxt och arbetsmarknad här i väst, så detta är kanske en naturlig förändring, säger Gabriella Nilsson, regionchef för Väst på TRR.

ANNONS

Det kom signaler om en försämrad arbetsmarknad för tjänstemän redan under fjärde kvartalet 2018. Den ökade digitaliseringen och osäkerhet inom världshandeln var några av skälen, och det påverkar arbetsmarknaden inom många branscher.

Tuffare för handelsanställda och arkitekter

– Sett till branscher är det väldigt blandat, men det märks av inom handeln. Beteenden att handla har förändrats och det märker man av inom den här typen av bolag. Och det märks också av inom arkitektbranschen, som är den första länken i byggbranschen. I övrigt är det ett väldigt brett spektra, säger Gabriella Nilsson.

Arbetsmarknaden i väst är fortfarande god, tycker Gabriella Nilsson.
Arbetsmarknaden i väst är fortfarande god, tycker Gabriella Nilsson. Bild: Trygghetsrådet TRR

Av dem som får omställningshjälp får nio av tio tjänstemän en ny lösning. Totalt fick 9 544 tjänstemän ett nytt jobb med stöd av TRR under 2019. Av dessa var 67 procent tillsvidareanställningar och 33 procent visstidsanställningar.

– Vi arbetar ju med att man snabbt ska komma ut i en ny lösning. Vi har minskat omställningstiden, vilket är positivt och vi tycker fortfarande att det är en bra arbetsmarknad för dem som hamnar i den här situationen, säger Gabriella Nilsson.

LÄS MER:Dubbelt så många sägs upp

Passar på att uppdatera sig

Många tjänstemän som blivit uppsagda passar också på att uppdatera sig med kortare digitala utbildningar.

Andra omskolar sig och gör kompetensväxling mot hälsa-sjukvård, pedagogik och teknik.

Tidigare har det varit svårare för tjänstemän som är 55+ att hitta ett nytt jobb.

ANNONS

– Det är en tuffare marknad generellt sett. Det pågår också en stor diskussion kring ålderism och arbetsmarknad som kan hjälpa till en del. Men vi har en hel del som startar eget som konsulter, för de har en lång erfarenhet och ett stort kontaktnät, säger Gabriella Nilsson.

ANNONS