Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Resorna in i Sverige är de som har ökat mest i sommar, något som troligen kan förklaras av valutakursen. Bild: STENA AB

Fler resenärer väljer färjan i sommar

Den svaga kronan har fått fler turister att ta färjan till Göteborg. Enligt Stena Line ökade antalet passagerare i juni och juli kraftigt jämfört med förra sommaren.

Hälften av dem som reser med Stena Line varje år gör det under sommaren. I juni och juli noterade rederiet en passagerarökning på mellan fem och 15 procent för de svenska linjerna jämfört med samma period förra året.

Enligt Carl Mårtensson, pr-ansvarig på Stena Line, är det främst inresorna som ökar.

– Valutaeffekten är väldigt tydlig. Är kronan stark väljer fler svenskar att åka till Danmark, och är kronan svag reser danskarna till Sverige. Om vi pratar om de linjer vi har i Göteborgsområdet ser vi att många tyskar och holländare reser hit från Kiel, medan danskar och norrmän reser från Grenå till Varberg eller från Fredrikshamn till Göteborg, säger han.

Enligt Carl Mårtensson har det skett en jätteökning i antal passagerare på den mest populära linjen i närområdet, Varberg-Grenå.. Bild: STENA AB

Störst ökning på sträckan Varberg-Grenå

På samtliga linjer som utgår från Göteborg och Varberg har passagerarantalet ökat i sommar. Linjen mellan Varberg och Grenå är den som har vuxit mest i popularitet.

– Där har passagerarantalet ökat med ungefär fem procent. Det kanske inte låter så mycket, men det är faktiskt en jätteökning. Sommaren är vår högsäsong, över hälften av våra resenärer åker med oss då. Så en ökning på några procent under sommarmånaderna gör stor skillnad, säger Carl Mårtensson.

En förklaring till det ökade trycket på resor till Grenå kan vara svenskarnas vilja att köpa paketresor till exempelvis Legoland och andra sommarland på Jylland.

– Framför allt barnfamiljer vill att allt ska vara ordnat när de reser. De vill inte bara köpa en biljett till färjan utan också boende och aktiviteter på destinationen. Efterfrågan på den typen av paket har ökat kraftigt, säger Carl Mårtensson.

Rekordmånad för Tallink och Silja Line

Juli innebar rekord för AS Tallink Grupp, bolaget bakom färjorna Tallink och Silja Line. Totalt reste strax över en miljon passagerare med bolagets färjor, vilket är en ökning med 1,2 procent jämfört med samma period förra året.

Månaden var även den bästa enskilda månaden i bolagets historia sett till antalet passagerare för rutterna Estland–Sverige och Lettland–Sverige.

– Antalet passagerare ökar på alla våra rutter, inklusive Estland, Finland och Lettland. Att den svenska valutan är svag kan vara en bidragande faktor, säger Katri Link, kommunikationschef, till TT.

Bra väder gynnar biljettförsäljningen

Viking Line har ännu inte presenterat sina passagerarsiffror för i år, men kan redan konstatera att sommaren hittills sett ut att innebära en ökning i passagerare jämfört med förra året. Svag valuta och förra årets sommarvärme tros ligga bakom.

Carl Mårtensson på Stena Line instämmer i att vädret brukar påverka passagerarantalet. Han menar att varma och soliga somrar får fler svenskar att välja färjan och tillbringa semestern i närliggande länder.

– Ska det regna hela veckan väljer man kanske att åka längre bort än till Danmark, och då ofta med andra färdmedel – troligen flyg. Men vädret har varit ganska bra i sommar och då ser vi att folk bokar fler spontana resor, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.