Fler mutmisstänkta chefer på Bombardier

Ännu fler chefer vid Bombardier i Sverige har delgivits misstanke om mutbrott i samband med teknikföretagets affärer i Azerbajdzjan. Åklagaren hoppas på ett första åtal i sommar.

ANNONS
|

I mars häktades en rysk man, en inköpschef på Bombardier i Stockholm, misstänkt för givande av muta. Samtidigt framkom att ytterligare två personer i ledningen, varav en styrelseledamot, hade delgivits misstanke om samma brott. Nu har ännu fler chefer, oklart exakt hur många, förhörts och fått samma besked.

- Det rör sig om personer på höga positioner, säger åklagaren Thomas Forsberg till TT.

ANNONS

Den ende häktade

Den ryske mannen är dock den ende som är häktad eftersom han anses löpa risk att fly landet. Forsberg hoppas väcka åtal i sommar mot åtminstone inköpschefen.

TT och SVT:s Uppdrag granskning rapporterade i mars om de misstänkta mutorna i samband med att Bombardier i Sverige sålde signalsystem till järnvägen i det ökänt korrupta Azerbajdzjan. Via en mellanhand utan kontor, brevlådeföretaget Multiserv Overseas, och med en partner som inte har gått att hitta i Azerbajdzjan, Trans-Signal-Rabita, kan närapå en miljard kronor ha gått till mutor. Syftet, enligt åklagaren, var att vinna en upphandling som till största delen finansierats med ett lån från Världsbanken. Även Världsbanken utreder affären.

Fastän Bombardier i Sverige levererade utrustning direkt till Bombardier i Azerbajdzjan gick fakturan via Multiserv, som lade på 450 procent eller minst 570 miljoner kronor för samma utrustning. Bakom Multiserv finns en uppsjö brevlådeföretag i skatteparadis.

Avfärdar fusk

Bombardier avfärdar anklagelserna om fusk med upphandlingen men har i övrigt inte velat kommentera uppgifterna om korruption. Företaget påpekar också att ingen har åtalats, men att personal har stängts av tills vidare.

"För att undvika intressekonflikter eller risk för sådana kan vi bekräfta att vi internt har beslutat att några anställda har stängts av med bibehållen lön under tiden som vår interna utredning pågår", säger Bombardiers kommunikationschef Claas Belling i en skriftlig kommentar till TT.

ANNONS
TT

Fakta: Mutmisstänkt miljardaffär

2013 vinner ett konsortium med Bombardier i Sverige uppdraget att modernisera signalsystemet längs 50 mil järnväg från Azerbajdzjans huvudstad Baku till Georgien. Affären är värd över 2,2 miljarder kronor.

Den 10 mars i år häktas en chef på Bombardier i Sverige misstänkt för grovt mutbrott, och fler höga chefer delges misstanke.

Samtidigt utreder TT och SVT:s Uppdrag granskning affären. Minst 570 miljoner kronor slussas till en mellanhand, brevlådeföretaget Multiserv Overseas. Omkring 375 miljoner kronor går i sin tur till den lokala partnern Trans-Signal-Rabita i Azerbajdzjan. Det innebär att någon eller några tjänar nära 1 miljard kronor i vad som kan vara mutor.

Bombardier har gjort affärer med Multiserv sedan 2011, bland annat i Ryssland och Mongoliet.

Fakta: Kanadensiskt och svenskt bolag

Bombardier är ett av Kanadas största företag och en av världens största tillverkare av flygplan och tåg. Av de 66000 anställda finns cirka 2000 i Sverige. Anläggningen i Stockholm, ett arv från LM Ericsson, har utvecklat signalsystem i över 130 år. Stockholm är också globalt högkvarter för "lösningar för tågkontroll" – signalsystem och annan järnvägsutrustning. Det är också navet för affärsområdena Norden, Baltikum, Storbritannien och de forna Sovjetstaterna.

Källa: Bombardier.

ANNONS