Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler i jobb håller räntan uppe

Läget på arbetsmarknaden har på det stora hela förbättrats något. Flera analytiker drar nu slutsatsen att Riksbanken inte sänker räntan mer.

Antalet arbetslösa var i juli 382 000 personer eller 7,2 procent av arbetskraften. Jämfört med samma månad i fjol är det ingen statistiskt säkerställd förändring, enligt SCB.

På kort sikt sjunker arbetslösheten något, från 7,9 procent i juni till 7,8 procent i juli, enligt säsongrensade siffror.

De sysselsatta blir samtidigt fortsatt fler, både jämfört med juli i fjol och jämfört med föregående månader.

Antalet sysselsatta var i juli 4 905 000 personer eller 68,5 procent av befolkningen. Det är 66 000 fler än juli i fjol, vilket är en statistiskt säkerställd ökning.

Även sysselsättningsgraden, andelen sysselsatta, ökar, från 68,0 procent i juli i fjol.

Även de arbetade timmarna blir fortsatt fler samtidigt som antalet personer i arbetskraften ökar.

Sammantaget har läget på arbetsmarknaden förbättrats något. Men för att dra någon mer långtgående slutsats krävs fler mätningar, konstaterar SCB.

SCB-siffran om läget på arbetsmarknaden var bättre än väntat, enligt ekonomer.

Henrik Erikson, chefsstrateg på Nykredit Markets, drar därför slutsatsen att Riksbanken har sänkt färdigt och att räntehöjningar i stället tidigareläggs.

Även Nordeas ekonomer drar samma slutsats - arbetsmarknaden är så pass stark att det inte blir någon ytterligare räntesänkning från Riksbanken.

Trenden på arbetsmarknaden är att den har överraskat positivt de senaste månaderna. Även om sommarmånaderna är statistiskt osäkra, tyder det mesta på att arbetslösheten har nått sin topp. Om inte så är toppen i alla fall nära, enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.