Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler och fler säljare tvingas sänka priset för att få sin lägenhet såld, visar statistik från Hemnet. Arkivbild.

Fler får sänka priset när marknaden svajar

De senaste tre månaderna har tusentals bostadsrättsägare sänkt priset för att kunna få sin lägenhet såld. Statistik från Hemnet visar en ökning av antalet prissänkta objekt med 203 procent jämfört med samma period förra året.

Förra året gjordes 904 prissänkningar för bostadsrätter som annonserats på bostadssajten Hemnet under perioden från den 1 augusti till den sista oktober. Under motsvarande period i år skedde 2 738 prissänkningar, vilket innebär en ökning med 203 procent. Tydligast är trenden i Stockholmsregionen.

- Vi ser en marknad där köpare och säljares förväntningar inte matchar, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Köparna snabbare

Mäklare har den gångna veckan vittnat om att en av de stora utmaningarna på bostadsmarknaden nu är att få säljare att ha rimliga förväntningar på hur mycket de kommer att få betalt för sin bostadsrätt. Köparna har tagit till sig signalerna om en pågående nedkylning snabbare än säljarna.

- Köparna är ofta snabbare på att justera sina förväntningar än säljarna. Som säljare kanske man har någon granne som nyligen sålt dyrt och sätter sina förväntningar efter det, säger Staffan Tell.

Än så länge finns inte statistik som visar om och hur prisbilden förändrats de senaste veckorna men Staffan Tell säger att marknaden definitivt nått en platå och planat ut.

- Det faktum att utbudet har ökat ganska kraftigt har gjort att prisökningarna har stannat av och det nya amorteringskravet har säkert bidragit till att kyla av marknaden. Det är en exceptionell prisuppgång som vi haft de senaste åren och det är inte märkligt att man någon gång når en platå.

Spjärnar emot

Hur lång tid det tar innan priserna åter landar på en nivå som får gehör hos både köpare och säljare beror på hur länge säljarna orkar spjärna emot innan de anpassar sig till avmattningen, enligt Staffan Tell. Men han tror inte att säljarna behöver förbereda sig på en krasch.

- Ska man blicka framåt så finns det två vågskålar. I minusskålen ligger just nu den generella osäkerheten och planerna på ett eventuellt ytterligare skärpt amorteringskrav. I plusskålen ligger låga räntor och veckans besked från Riksbanken att räntan lämnas kvar på minus 0,5 procent. Bedömare flyttar dessutom fram datumet för när de tror att nästa räntehöjning kommer. Vi har också en stark arbetsmarknad och en hög inflyttning till städerna. Därför är det osannolikt med dramatiska fall på kort sikt, säger Staffan Tell.