Allt fler bostadsägare tror på stigande priser både på ett och tre års sikt, enligt SBAB:s senaste mätning.
Allt fler bostadsägare tror på stigande priser både på ett och tre års sikt, enligt SBAB:s senaste mätning. Bild: Bild: TT

Fler bostadsägare tror på högre bopriser

Nästan 60 procent av de svenska bostadsägarna räknar med stigande bopriser det kommande året.
– Bostadsägarna är uppenbart mer optimistiska än vi, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije.

ANNONS
|

Den statliga bolånebanken SBAB frågar varje kvartal 1 000 bostadsägande svenskar om hur de ser på bopriserna på ett respektive tre års sikt. Och det är tydligt att optimismen om bostadsmarknaden ökat under hösten. Nu tror sammanlagt 57 procent av de tillfrågade hushållen på stigande priser det närmaste 12 månaderna – i augusti räknade sammanlagt 53 procent med högre priser.

Få tror på lägre priser

– I likhet med vår augustimätning tror de flesta av bostadsägarna på fortsatt stigande bostadspriser. Huvudskälet anses vara ett högt efterfrågetryck. I SBAB:s senaste prognos spår vi stillastående bopriser de kommande tre åren till följd av svagt stigande långräntor som precis balanseras av en svag ökning i hushållens disponibla inkomster. Så bostadsägarna är uppenbart mer optimistiska än vi, säger Robert Boije chefsekonom på SBAB, i en skriftlig kommentar.

ANNONS

LÄS MER: Lyxbostäderna blir allt dyrare i Göteborg

Bara fyra procent i undersökningen räknar istället med sjunkande priser under året – vid förra mätningen utgjorde de sju procent. 28 procent tror att priserna står stilla under det kommande året och resten har ingen uppfattning i frågan.

På tre års sikt tror 55 procent av hushållen i undersökningen på stigande bopriser medan fem procent räknar med prisfall. 21 procent tror att priserna kommer stå stilla under de kommande tre åren.

Så mycket har priserna stigit

Det senaste året har de svenska bopriserna stigit sammanlagt tre procent, enligt Valueguards HOX-index.

I Göteborg har bostadsrättspriserna gått upp två procent under samma tid samtidigt som villorna blivit 4,5 procent dyrare.

LÄS MER: Skandia: Unga portas från Göteborgs bostadsmarknad

ANNONS