Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

150 barnfamiljer vräktes under årets första sex månader. Arkivbild.
150 barnfamiljer vräktes under årets första sex månader. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Fler barnfamiljer vräks i spåren av pandemin

Under första halvåret i år blev 273 barn av med sina hem genom att föräldrarna vräktes, vilket är den högsta siffran på sex år.
Att man sakta men säkert börjar ta sig ur pandemin ses som en bidragande faktor till ökningen.

Antalet, 273, motsvarar en ökning med 28 barn jämfört med motsvarande period förra året, visar nya siffror från Kronofogden som TT tagit del av.

Davor Vuleta, analytiker på myndigheten, säger att den höga siffran beror på att många som redan var ekonomiskt utsatta innan pandemin har fått det tuffare nu.

Innan 2018 minskade antalet barn som berördes av vräkning men sedan vände kurvan och antalet vräkta barnfamiljer ökar.

– Det är en oroande trend från 2018 som inte känns bra. Siffrorna har ökat ännu mer i år och vi har fått indikationer på att det beror på pandemin.

Enligt Kronofogden försökte vissa hyresvärdar och de hyresgäster som hade det ekonomiskt svårt under pandemin att komma överens om tillfälliga lösningar under förra året.

Den vanligaste orsaken till att barnfamiljer vräks är på grund av obetalda hyresskulder.

– Förra året var många hyresvärdar mer generösa, till exempel genom uppskov och sänkta hyror. Det var så man försökte lösa det i fjol men sedan kom 2021 och pandemin fortsatte. Det är en tolkning som vi har gjort varför antalet vräkningar har ökat i år, det blir en ohållbar situation att skjuta hyresskulderna framför sig hur länge som helst, säger Davor Vuleta.

Tre av fyra är ensamstående

I dag finns stora geografiska skillnader när det kommer till antalet barnfamiljer som vräks från sina hem.

I 212 av 290 kommuner berördes inga barn av vräkning samtidigt ökar antalet barn som berörs av vräkning markant i Västmanland, Västra Götaland och Örebro län. I Stockholms län, Gävleborg och Dalarna minskar antalet berörda.

Fram till sista juni i år vräktes 150 barnfamiljer – vilket motsvarar en ökning med 14 vräkningar jämfört med i fjol. Tre av fyra i gruppen barnfamiljer hade en ensamstående förälder.

– Ensamstående har inte lika mycket inkomst att röra sig med. I de lägsta inkomstgrupperna har bufferten sjunkit senaste året, man har inte lika mycket marginal som innan pandemin.

Om man ser till det totala antalet vräkningar av privatpersoner så har det ökat med 5 procent i år jämfört med 2020.

1 182 hushåll vräktes under första halvåret i fjol och i år var det 1 244 under samma period.

273 barn har berörts av vräkning under första halvåret 2021, en ökning med 28 barn jämfört med motsvarande period förra året.
273 barn har berörts av vräkning under första halvåret 2021, en ökning med 28 barn jämfört med motsvarande period förra året. Bild: Johan Hallnäs/TT