Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Birgitte Bonnesen är vd för Swedbank som nu höjer vissa av sina bolåneräntor. Arkivbild.

Fler banker hakar på räntehöjning

Efter Riksbankens besked om höjd styrränta agerar flera banker och höjer sina boräntor. Både Swedbank och Länsförsäkringar meddelar att man höjer räntorna på bolån med bindningstider på tre månader, ett år och två år.

Efter höjningen med 0,20 procentenheter blir räntan på de rörliga lånen (tre månader) och de ettåriga lånen hos Swedbank 2,25 procent. Räntan på lån bundna på två år höjs med 0,15 procentenheter till 2,20 procent.

Länsförsäkringar höjer också sin rörliga ränta med 0,20 procentenheter – till 2,23 procent medan räntan på ettåriga och tvååriga lån höjs med 0,15 procentenheter till 2,19 procent respektive 2,16 procent.

Tidigare har SBAB höjt räntorna på lån med samma löptider. Hos SBAB höjdes räntorna med mellan 0,15–0,25 procentenheter vilket innebär att räntan på rörliga lån och på lån med ett års bindningstid efter höjningen är 1,74 procent och 1,84 procent på lån som binds på två år.

Båda Swedbank och SBAB har uppgett att det är högre upplåningskostnader till följd av högre marknadsräntor under hösten som ligger bakom höjningen. Riksbankens höjning av styrräntan med 0,25 procentenheter till –0,25 procent var väntad.

Andra banker säger än så länge att man avvaktar åtgärder, skriver SvD.

Rättat: I en tidigare version angavs fel procenttal för Swedbanks räntehöjning.