Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt fler äldre får betalningsanmärkningen, samtidigt som unga blir bättre på att betala för sig. Arkivbild.

Fler äldre får betalningsanmärkning

Antalet betalningsanmärkningar bland äldre har ökat kraftigt de senaste åren, samtidigt som unga blir allt bättre på att betala i tid. En orsak tros vara att kreditgivarna blivit hårdare mot unga.

I dag har nästan 28 000 personer över 66 år minst en betalningsanmärkning. En ökning med hela 25 procent jämfört med fjolåret, visar siffror som kreditupplysningsföretaget Creditsafe tagit fram. Generellt har allt fler svenskar dragit på sig anmärkningar de senaste tre åren. Men det finns ett undantag, bland unga 16-25 år har siffran istället minskat med nio procent.

- Man har blivit noggrannare med kreditgivning mot yngre människor, vilket jag tror har gett effekt. Samtidigt har man inte varit lika hård mot äldre människor, säger Krister Jonsson, Sverigechef på Creditsafe.

Inte klarlagt

Men vad som egentligen ligger bakom förändringarna bland både de äldre och yngre generationerna är inte helt klarlagt. Allt fler saker går att köpa på kredit i dag, men det förklarar ju inte minskningen bland de yngre. Mer forskning behövs enligt Kronofogden.

- Vi har haft ett väldigt tryck under många år av det som vi kallar positionen konsumtion, att vi är det vi köper. Nu pratar många om delningsekonomi och återvinning och så vidare, men om det har påverkat de ungas skuldsättning i dag är svårt att sia om, säger kommunikatören Jan Åkerlund, som arbetar med förebyggande verksamhet på Kronofogden.

Köp inte på kredit

Att få en betalningsanmärkning innebär bland annat att det är svårt att skaffa bostad, telefonabonnemang och ta lån. Men hur man undviker att hamna i fällan finns dock mer eller mindre vetenskapligt grundlagda tips för.

- Om du inte handlar saker för pengar du inte har, kan du inte heller hamna i skuld. Svårare än så är det inte, säger Åkerlund.