Fläktförsäljningen mer än dubblad mot ifjol

I värmeböljan 2018 tog fläktarna slut i butikerna innan sommaren ens hann börja. I år har hemelektronikjättarna laddat upp med ännu större lager men ändå är det inte tillräckligt.

ANNONS
|

Elgiganten har redan tredubblat försäljningen av fläktar och AC jämfört med hela 2018. Förra året tog lagret slut men i år har man gjort större inköp från fler leverantörer.

– Vi har bunkrat upp lite extra nu när det ska bli bra väder de närmsta dagarna. Jag tycker man märker att många av de som köpte en fläkt förra året kommer tillbaka för att köpa en AC i år. Man tänker lite mer långsiktigt och inser att här kommer vara varmt även framtida somrar, säger Robin Sjöbäck, varuhuschef på Elgiganten i Bäckebol.

Fia Ebbmark har kommit till Elgiganten i Bäckebol på jakt efter ett AC system. Men den måste uppfylla vissa krav.

ANNONS

– Ja här är ju så varmt att man håller på att dö. Men jag kan inte köpa en sån där med ett stort rör som måste ledas ut genom fönster eller dörr för då springer min katt ut.

Värmeböljan är kvar i minnet

Hos MediaMarkt har man märkt att försäljningen stegrades tidigare än normalt.

– Folk har förra årets värmebölja kvar i minnet. Redan i mars hade vi stora försäljningssiffror, säger Kim Andersson, varuhuschef på MediaMarkt i Högsbo.

Kim Andersson berättar att hur mycket fläktar och AC de än köper in till varuhuset så tar de slut.

– Ställer man ut en pall med portabla AC så börjar man undra var den tog vägen när man går förbi lite senare. Det är Black Friday-tempo på fläktförsäljningen. Vi har gjort större inköp och sålt mer än dubbelt så mycket som hela 2018 men allt vi köper in blir sålt lika fort.

Tre olika nivåer

För den som inte riktigt vet vad man ska lägga sina pengar på så kan man säga att det finns tre nivåer. Fläkt, portabel AC och luftvärmepump.

– Det som är bra med en vanlig fläkt är att man svalkas snabbt och det är billigt men den flyttar bara runt luften egentligen. Nästa steg i prisklass blir en portabel AC anläggning och till sist en luftvärmepump. De är vanligare i södra Europa och är en lite större investering. Men den sköter både avkylning på sommaren och värme på vintern och totalt sparar man i energikostnad, säger Andree Ekström, försäljningschef på Elgiganten.

ANNONS

Även NetOnNet har sett stora ökningar i försäljningarna framförallt i olika AC anläggningar men det är fortfarande bord- och golvfläktar som är populärast.

Henrik Hedlund, försäljningschef på MediaMarkt ger lite kunskap före köp.

– Det viktiga när man köper AC är att man tänker på hur många kubikmeter rummet är på, så att man köper rätt storlek. Med en fläkt är det inte lika viktigt. Just den portabla AC anläggningen är något vi sett gå upp i popularitet i år, säger Henrik Hedlund, försäljningschef på MediaMarkt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS