Med ryskt flygrum nedstängt tvingas Finnair att varsla om permitteringar bland hundratals piloter och kabinanställda. Dyrare flygbränsle och längre rutter slår hårt mot bolagets kalkyler.
Med ryskt flygrum nedstängt tvingas Finnair att varsla om permitteringar bland hundratals piloter och kabinanställda. Dyrare flygbränsle och längre rutter slår hårt mot bolagets kalkyler. Bild: Emmi Korhonen

Finska flygbolaget varslar efter stängt ryskt luftrum

Flygbolaget Finnair varnar om att hundratals anställda riskeras att permitteras sedan ryskt luftrum stängts ned i och med kriget i Ukraina.

ANNONS

Finska flygbolaget Finnair varslar nu om permitteringar bland företagets piloter och kabinanställda, det meddelar Finnair i ett pressmeddelande på torsdagsförmiddagen.

De inledda förhandlingarna om att under tre månader permittera mellan 90-200 piloter och 150-450 kabinanställda kan träda ikraft från och med april, skriver bolaget.

Skälet till varslet följer på konsekvenserna från nedstängningen av det ryska luftrummet, som lett till omfattande förändringar i Finnairs trafik.

– Med det ryska luftrummet stängt, kommer det finnas färre avgångar hos Finnair och olyckligtvis mindre arbetstillfällen för våra anställda, säger Jaako Schildt, verksamhetschef på Finnair.

Långa permitteringar riskerar att förlängas

Den nya rundan permitteringar som nu ligger på förhandlingsbordet kommer olägligt eftersom många piloter och kabinanställda redan tvingats sitta hemma under pandemin, säger Finnairs verksamhetschef.

ANNONS

– En stor del av vår personalstyrka har varit permitterade länge under pandemin, så behovet av ytterligare permitteringar känns särskilt tufft, och vi beklagar oss för det här, säger Jaako Schildt vidare.

Passagerartrafiken mellan Asien och Europa är bara en del i Finnairs affärer – även frakttrafiken spelar en viktig roll för bolagets omsättning. Och när många av de asiatiska länderna införde reserestriktioner under pandemin var det frakten som möjliggjorde Finnairs fortsatta avgångar, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Med det ryska luftrummet nedstängt utökas flygrutterna med flera timmar samtidigt som flygbränslet blivit allt dyrare, en ekvation som gör det allt svårare för Finnair att gå runt, fortsätter bolaget i pressmeddelandet.

LÄS MER:Katastrofsiffror för SAS – måste spara miljarder

LÄS MER:Ryskt luftrum stängs – charterflyg byter rutt

LÄS MER:SAS slutar flyga över Ukraina

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS