Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fingerprint Cards räds inte Apple. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fingerprint-vd gillar Applelösning

Apples lansering av en telefon med ansiktsigenkänning satte direkt press på Fingerprints Cards aktie. Men bolagets vd ser Apples nyhet som positiv för Fingerprint.

Fingerprint Cards redan hårt pressade aktie föll inledningsvis med flera procent på Stockholmsbörsen, morgonen efter att Apple lanserat sin nya mobiltelefon med ansiktsigenkänning. Tekniken kan ses som ett hot mot det svenska biometriföretagets lösningar med fingeravtryck och ögonigenkänning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Apple är ett stort och formidabelt bolag och industrin har väntat på den här lanseringen, konstaterar Christan Fredrikson, Fingerprint Cards vd.

Men han ser den inte som ett hot mot det egna bolaget, utan som ett bevis för att biometrimarknaden är het – och kommer att bli hetare.

- Det här visar att det var exakt rätt val, rätt trend att satsa på, säger Fredrikson, och syftar på att Fingerprint i våras köpte ett amerikanskt bolag som sysslar med irisigenkänning.

- Vi såg för en tid sedan att touchless-tekniken kommer starkt, säger han.

Existera parallellt

Han är säker på att teknik som bygger på att identifiera ansiktet inte kommer att konkurrera ut andra tekniska lösningar, utan bli ett komplement.

Ansiktsigenkänning är dyrt och kräver mer hårdvara än teknik som bygger på att identifiera iris. Det är en produkt som i framtiden kommer att få stor betydelse inom design och spelindustri, men inom mobiltelefoni kommer andra lösningar att finnas parallellt, bedömer Christian Fredrikson.

Billigare alternativ

- Irislösningen är klart billigare, mer kostnadseffektivt. Och den är säkrare. Fingeravtryck är väldigt mycket billigare, och det enda som kan existera i smartkort-industrin.

Enligt Apple är chansen för att en person ska kunna låsa upp din Iphone X med sitt ansikte en på miljonen. Det är betydligt högre säkerhet än andra bolag lyckats presentera hittills.

- Men med iris är det en på tio miljoner, säger Christan Fredrikson.

Aktien pendlade fram och tillbaka på börsen under dagen.