Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fingerprint rasar på börsen

Mer än hälften av intäkterna är borta samtidigt som rörelsevinsten faller med över 700 miljoner kronor. Fingerprint Cards rapport blev ännu en kalldusch för aktieägarna. – Nu investerar vi stort i att bredda bolaget till nya teknologier och nya regioner, säger vd Christian Fredrikson.

Stor prispress och försiktiga kunder på en marknad som är "mycket avvaktande" för närvarande – det är, enligt Göteborgsbolaget självt, några av de viktigaste faktorerna till att Fingerprint Cards intäkter minskar med 55 procent under årets tredje kvartal.
– Vi är marknadsledande på en utmanande, mogen, marknad. Antalet smarta mobiler utrustade med fingeravtryckssensor ökar men marknaden växer inte mätt i pengar längre, till stor del på grund av att genomsnittspriset för fingeravtryckssensorer minskat med cirka 30 procent i årstakt, säger Christian Fredrikson.

Rasar på börsen

Han menar också att jämförelsesiffrorna från förra året är mycket tuffa att nå upp till, eftersom det, i dem, döljer sig stora lagervolymer.
– Förra året sålde vi stora volymer som gick in i leverantörskedjan i form av lager, utan att nå sluttillverkarna. Vi sålde egentligen för mycket förra året, och därmed för lite i år, säger Christian Fredrikson.
Samtidigt faller bolagets lönsamhet kraftigt – rörelsemarginalen under det tredje kvartalet stannade på sex procent, att jämföra med 41 procent under samma period i fjol. Orsakerna är bland annat prispress och att Fingerprint sålt en större andel äldre sensorer, med en lägre lönsamhet. 
Bolaget varnade redan i september för att intäkterna under kvartalet skulle bli betydligt lägre än väntat. Vinstfallet, de låga marginalerna och svaga utsikter för det fjärde kvartalet överraskade dock den samlade analytikerkåren negativt, och aktien rasade runt 11 procent på torsdagsförmiddagen.

Lösningen: Ska bredda bolaget

Analytikerna hade, i snitt, till exempel räknat med en rörelsevinst på 114 miljoner kronor, enligt SME Direkt. I stället hamnade den på 52,4 miljoner kronor. Christian Fredrikson påpekar dock att resultatet tyngs av en negativ valutaeffekt på 48 miljoner kronor och "lagerrelaterade engångseffekter" om 29 miljoner kronor
– Det underliggande resultatet ligger därmed i linje med konsensus, säger han.
I dag består en stor del av Fingerprint Cards försäljning av fingeravtryckssensorer till smarta telefoner – i huvudsak tillverkade av kinesiska bolag.
– Vi ska bli ett brett biometribolag och därför går mer än hälften av våra investeringar till utveckling av nya teknologier. Vi räknar med att de första tecknen på de investeringarna ska synas i verksamheten i början av nästa år. Då tror jag vi kommer se tillväxt både i segmentet för smarta mobiler och inom andra segment, säger Christian Fredrikson. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.