Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fingerprint faller på Stockholmsbörsen. Arkivbild.

Fingerprint faller efter handelsstoppet

Börsen har inte helt avskrivit misstankarna om att biometribolaget Fingerprint Cards brutit mot regler om insiderinformation. Aktien rasade med ytterligare 7 procent efter det att ett handelsstopp hävts.

Krisen är inte över för det en gång hyllade Fingerprint Cards. Misstankarna kvarstår om att bolaget i kontakter med enskilda analytiker spridit kurspåverkande information.

Misstankarna föranledde ett handelsstopp under tisdagens börshandel, som har hävts sedan Fingerprint Cards i ett pressmeddelande redogjort för vilken information det var bolaget hade spridit till analytiker i måndags.

Halverat börsvärde

Bolagets aktie hade inför handelsstoppet rasat med cirka 7 procent och fortsatte ned lika mycket i onsdagens handel. Kursen på drygt 8 kronor per aktie innebär ett halverat börsvärde sedan årsskiftet och den lägsta kursen på tre år.

Fingerprint Cards har försökt rentvå sig. Enligt bolaget handlar det inte om någon kurspåverkande information som analytiker fått, utan om förtydliganden av vad som tidigare kommunicerats av bolaget i bokslutet för 2017 – bland annat att marknaden för sensorer för mobiltelefoner fortsätter nedåt under första kvartalet i år och ser ut att krympa 2018 jämfört med fjolåret.

Kan bli sanktioner

Det är enligt Stockholmsbörsen ännu oklart om det kan bli aktuellt med sanktioner mot Fingerprint Cards.

"Vi har självklart en dialog med bolaget om den aktuella händelsen och informerar oss om bakgrunden till den", skriver Ulrika Andersson, kommunikationschef på Stockholmsbörsen, i ett mejl till TT.

TT: Kan det bli några sanktioner mot Fingerprint?

"I den mån börsen konstaterar att ett noterat bolag har brutit mot sina informationsskyldigheter görs detta publikt genom disciplinnämndens beslut om sanktion", svarar Andersson.

Inför ett sådant beslut i nämnden måste dock en djupgående utredning göras av börsens enhet för bolagsövervakning.