Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Finansministern om det ekonomiska läget

Finansminister Magdalena Andersson håller presskonferens för att uppdatera om det ekonomiska läget i Sverige och om regeringens genomförda krispaket.

Dystra siffror var beskedet när finansministern gick igenom det ekonomiska läget i spåren av coronapandemin under en pressträff på fredagen.

LÄS MER: Volvo permitterar anställda ända till hösten

Djupare BNP-ras än väntat

För svensk del ser minustillväxten ut att bli större än vad regeringen tidigare befarat, säger Magdalena Andersson (S) under presskonferensen.

– Den bästa bedömningen är ett tapp på mellan -4,2 procent och -10 procent, någonstans mellan regeringens huvud- och basscenario, säger hon.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar en uppdatering av det makroekonomiska läget och de åtgärder regeringen vidtagit för att mildra effekterna för jobb och företag under coronakrisen. Bild: Jessica Gow/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar en uppdatering av det makroekonomiska läget och de åtgärder regeringen vidtagit för att mildra effekterna för jobb och företag under coronakrisen. Bild: Jessica Gow/TT

Att situationen för svenskt näringsliv är tufft vittnar de flesta organen och undersökningar som görs kontinuerligt. Bland annat larmar långt många fler företagare om tappad försäljning och antalet anställda som drabbas vid konkurser har ökat kraftigt de senaste veckorna. Varselsiffrorna ligger nu på nivåer jämförbart med krisen -08.

– Vi såg en väldig tydlig peak i mars gällande varselsiffror. Sedan dess har det legat på liknande nivåer med vad man såg under finanskrisen, säger finansministern.

Västra Götaland i topp

Regeringens stödpaket kring korttidspermitteringar används flitigt runt om i Sverige. Enligt Magdalena Andersson ligger Västra Götaland på topp tre bland regionerna som har nyttjat krisstödet mest.

– Hittills har 12 miljarder kronor betalats ut i korttidspermitteringar i Sverige. Stockholm, Jönköping och Västra Götaland är de regioner som använder stödmiljarderna mest, uppger finansministern som också nämner att totalt 220 000 anställda berörs i nuläget.

Dystra ekonomiska utsikter i världen

I omvärlden ser det inte bättre ut. Makroekonomiska indikatorer och index pekar mot djupa nedgångar. Men det finns positiva tecken också.

– Kinas återhämtning är en ljusglimt, säger finansministern under presskonferensen.

Dagens pressträff följer på uppgifterna om att finansdepartementet nu utreder hur staten ska kunna gå in som aktieägare i krisande bolag, något som tidningen Affärsvärlden var först att rapportera om. Enligt Affärsvärlden har finansdepartementet på senare tid förhört sig hos de personer som låg bakom "Bankakuten" i samband med 90-talskrisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.