Finansministern: Det vänder upp från en låg nivå

Finansminister Magdalena Andersson ger en uppdatering av det ekonomiska läget. Sjuklönekostnaderna dyrare än beräknat och korttidspermitteringarna fortsätter att öka.

ANNONS
|

Under tisdagens presskonferens presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) en uppdatering av det ekonomiska läget och regeringens krisåtgärder.

– Vi har en del indikatorer som pekar på att det vänder uppåt. Men arbetslösheten förväntas att stiga. Inte minst bland ungdomar, säger Magdalena Andersson.

LÄS MER:Hälften som varslades i mars uppsagda

LÄS MER:Rapport: Nattsvart på Göteborgs arbetsmarknad

Snabbheten och storheten på BNP-fallet är stort inom EU-området.

– Vi är i en vändning, men det är en stor osäkerhetsnivå om hur hushållen kommer att agera och hur företagen kommer att investera, säger hon.

Mindre pessimistisk syn i dag

Flera EU- länder har problem med att redovisa statistiken för konkurser och arbetslöshet, beroende på olika regelverk och statistikarbete, vilket gör det svårt att jämföra siffrorna.

ANNONS

– Om vi tittar på Sverige har vi en fortsatt låg nivå i konjunkturbarometern som sammanfattar svar från företag och hushåll. Men man har lite mindre pessimistisk syn på framtiden, säger Magdalena Andersson.

Det finns också tecken på ljusning. Det är mer trafik ute på vägarna, industribortfallet på väg att förbättras. BNP-utvecklingen är mer positiv nu än i april.

Ungdomsarbetslösheten ökar bland studenter

Men arbetslösheten ökar jämfört med april.

– Flera indikationer tyder på försämrat läge på arbetsmarknaden. Arbetslösheten uppgår till 8 procent är högre nu än 2014. Ungdomsarbetslösheten ökar nu bland dem som tar studenten. Många kommuner jobbar för att hitta arbete till dem i sommar, säger hon.

Sjuklönekostnader beräknades till 5,3 miljarder kronor i april.

– Sjuklönekostnaderna ligger högre än beräknat. Det visar att vi med allra största sannolikhet underskattat kostnaderna för sjuklöneansvaret, säger hon.

Åtgärden har förlängts under juli.

Flest korttidspermitteringar i Västra Götaland

Korttidspermitteringen fortsätter att öka. Beviljade stöden idag utgår till 25,6 miljarder kronor till nära 530 000 anställda.

– De som använt detta i störst utsträckning är i Västra Götaland, följt av Stockholm och Jönköping, säger Magdalena Andersson.

Hotell och restaurang och kultur och nöje står för högst antal följt av industrin.

– Det har uppenbart varit väldigt användbart, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS