Ökade risker i utlåning till företagslokaler får FI att höja kapitalkraven på bankerna.
Ökade risker i utlåning till företagslokaler får FI att höja kapitalkraven på bankerna. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Finansinspektionen skärper kraven på bankerna

Finansinspektionen (FI) anser att det finns förhöjda risker i bankernas utlåning till kommersiella fastigheter – en sektor med starka band till Göteborg. Därför skärper FI kravet på hur mycket kapital långivarna själva ska ha, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Bankernas exponering mot den kommersiella fastighetssektorn har fått Finansinspektionen att dra öronen åt sig. Enligt myndigheten finns det förhöjda risker i utlåningen vilket har föranlett ett utökat krav på kapital, det vill säga buffert, i bankerna.

Sektorn som bedöms vara mer riskfylld nu är särskilt stark i Göteborg, en stad som bland annat huserar Castellum och Balder, några av Sveriges största fastighetsbolag. Dessa har på senare år vuxit kraftigt kopplat till de senaste årens låga ränta.

LÄS MER:Olja och penningtvätt pressar Swedbank

Påslaget som främst påverkar landets tre största banker, däribland Swedbank, motsvarar skillnaden mellan en av FI bestämd riskvikt (buffert vid utlåning) och en banks faktiska genomsnittliga riskvikt för exponeringar mot kommersiella fastigheter.

ANNONS

Fem miljarder per storbank

Riskvikten – bufferten – har satts till 35 procent för företagsutlåning med säkerhet i kommersiella fastigheter och till 25 procent för den företagsutlåning som har säkerhet i bostadsfastigheter, meddelar FI.

Det utökade kapitalkravet börjar tillämpas i samband med myndighetens årliga översyn- och utvärderingsprocess senare i år.

Påslaget beräknas uppgå till fem miljarder kronor per storbank.

LÄS MER:FI kallar Erik Selin till möte om krisen i Collector

LÄS MER:Jättesmäll för nischbanken Collector

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS