Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Allt färre gör allt mer, förklarar Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius som menar att det är den utvecklingen som ligger bakom de höga sjukskrivningstalen. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Finansbranschen bränner ut fler

Långtidssjukskrivningarna i finansbranschen ökar explosionsartat. Det visar en ny rapport från Finansförbundet som nu varnar för en allt stressigare arbetsmiljö med hård kontroll och tung arbetsbörda.

Den ekonomiska situationen ser ljus ut. Storbankernas rörelseresultat har ökat, under samma period har antalet anställda minskat och varje medarbetare producerar nu ett större värde. Men samtidigt varnar fackförbundet Finansförbundet för en ohållbar arbetsmiljö. Andelen långtidssjukskrivningar har ökat med 40 procent under åren 2010–2017, att jämföra med 32 procent för arbetsmarknaden i stort.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Större arbetsbörda

Främst är det stressrelaterade sjukdomar som ligger bakom utvecklingen.

- Den ökade stressen, som våra medlemsundersökningar också visat på, hänger ihop med att man dragit ner på antalet anställda samtidigt som man höjt kraven och lagt en större arbetsbörda på de som jobbar kvar, säger förbundsordförande Ulrika Boëthius.

- Finansbranschen är teknikintensiv och vi är vana vid att vissa tjänster automatiseras och försvinner. Men just nu sker det kanske i en lite snabbare takt.

Till följd av finanskrisen har branschen bland annat introducerats ett stort antal nya lagar och regelverk, något som Finansförbundet hävdar inneburit en högre grad av administration – i 2016 års arbetsmiljörapport ansåg 64 procent att de är för få som ska göra för mycket.

"Väldigt allvarligt"

Vid sidan av de juridiska kontrollmomenten har många finansföretag dessutom infört interna mätsystem som syftar till att öka de anställdas effektivitet, något som även det kan leda till ett visst stresspåslag, förklarar Boëthius.

- I dag är det enkelt att hålla koll på hur många samtal man svarat på och hur många kunder man bokat i snitt. Men när man känner att någon hela tiden står över axeln på en, då förlorar man den där känslan över egen kontroll och makt i arbetet.

Enligt fackförbundets arbetsmiljörapport finns stora brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet och nu uppmanas till en ordentlig dialog mellan arbetsgivare och de lokala klubbarna.

- Bland annat har vi sett att man inte har tillräckligt med rehabiliteringsinsatser, och det måste man genast ta tag i. Det är väldigt allvarligt.