”Film- och tv-branschen står inför en revolution”

ANNONS
|

Vad handlar din komediserie Highlighters om?

- Om Jeremy, en kille som förkroppsligar Murphys lag – alltså att allting som kan gå fel också gör det. Han är vän med det ”perfekta paret” som försöker hjälpa honom till ett bättre jobb och en flickvän, men vad de än gör blir det bara värre. Förutom att skriva och producera spelar jag huvudrollen.

Var kom idén ifrån?

- Jag är Jeremy, haha. Jag började skriva på manuset när jag bodde i New York och hade haft en tuff period. Sedan försökte vi filma ett pilotavsnitt och precis allting gick snett, så jag la det på is. Jag flyttade till Göteborg för min flickvän som bodde här. Efter ett tag flyttade vi till Stockholm och min karriär fick lite bättre fart, så då började jag fundera på Highlighters igen och satte igång.

ANNONS

Hur skiljer det sig att jobba som skådespelare här jämfört med New York?

- En del saker är fantastiska här. När jag bodde i Göteborg och det var audition i Stockholm kunde jag få resan dit betald av Arbetsförmedlingen. I USA kan du glömma att någon skulle betala för det. Å andra sidan är det väldigt öppna dörrar i den amerikanska filmbranschen, alla är välkomna på audition. Det svåra är att hålla sig kvar. I Sverige är det precis tvärtom – extremt svårt att ta sig in, men sedan är man inne för livet och får samtal om roller i varenda film.

Du drog in pengar till pilotavsnittet genom crowdfunding. Vad är hemligheten bakom en lyckad sådan?

- Var inte rädd för att skicka ut inbjudningar till ALLA: din gamla chef, dina föräldrars bekanta, gamla vänner. Just den där gamla chefen, som jag tänkte att det var opassande att kontakta, bidrog. Målet var att samla in 2000 dollar, men jag fick in 2200. Det är väldigt sällsynt att man går över målet på en crowdfundinginsamling.

Det är ändå ingen stor budget, hur fick du ihop det?

- Fokus, och förberedelser. Jag har varit på många filminspelningar, och det här gäller särskilt dem med hög budget, där en massa människor bara står och väntar. När man filmar lågbudget gäller det att minimera allt slöseri med tid. Mest pengar la jag på ljus, ljud och kamerautrustning – den typen av saker som får det att se ut och låta som ”How I met your mother” istället för lågbudget.

ANNONS

Vad händer med serien nu?

- Pilotavsnittet släpps den 23:e december på highlighterstheseries.com, Youtube och Vimeo. Sedan ska jag kontakta de stora internetplattformarna för att övertyga dem om att köpa in serien. Planen är att sitta och campa i lobbyn på Netflix tills de går med på ett möte!

Vilka är fördelarna med att enbart släppa serien på nätet?

- Jag har mer kontroll, det behöver inte passa in i en trång mall av korta klipp och reklampauser. Samtidigt måste det fortfarande se ut som en tv-serie, för idag ställer folk lika höga krav på det som släpps på internet. Ta Youtube till exempel – I början var det bara konstiga klipp filmade med skakig handkamera. Idag har de stora Youtubestjärnorna kanaler med miljontals tittare och professionell ljussättning.

Med traditionell tv har någon gjort ett urval. Hur ska man hitta kvalitetsproduktionerna på nätet?

- Det är ett problem, mycket bra begravs i allt det trams som vårt älskade internet består av. Men sajter som Netflix är lite av nutidens kvalitetskontrollanter, och har fått massor av människor att hitta till, och älska, serier som Orange is the new black och House of cards. Någon typ av kvalitetsstämpel kommer nog alltid behövas även om vi, tack och lov, inte längre är hänvisade till de stora bolagens idéer om vad som är bra underhållning.

ANNONS

Var tror du film- och tv-branschen kommer ta vägen?

- Man försöker fortfarande hitta sin väg. Förhoppningsvis lyckas man undvika misstagen som musikbranschen gjorde när Napster och liknande tjänster kom. Där försökte man kämpa emot det nya, och fick kunderna emot sig. Det är ju en fantastisk sak att vi nu kan titta hur vi vill. Jag tror att film- och tv-branschen står inför en revolution och att vi kommer få se massor av intressanta saker de närmaste åren.

Fotnot: Crowdfunding är en metod för att finansiera projekt genom att ta hjälp av ett stort antal finansiärer, oftast via särskilda internetsajter för ändamålet.

Danny Ward

Gör: Skapare av serien Highlighters. Skådespelare, manusförfattare och dramalärare.

Intressen: Film! Kollar runt fyra filmer om dagen i snitt. Matlagning.

Född: 1981 i Detroit

ANNONS