Entreprenören Samuel Samuelsson, som öppnar Metropolitan på Centralen i Göteborg och breddar sitt kafé- och restaurangkoncept.
Entreprenören Samuel Samuelsson, som öppnar Metropolitan på Centralen i Göteborg och breddar sitt kafé- och restaurangkoncept. Bild: Stefan Berg

Fikatrenden är över – nu satsar Samuelsson på Metropolitan

Kafékulturen har nått sin topp och har börjat dippa i Göteborg. Nu satsar kafénestorn Samuel Samuelsson, som äger Le Pain Français, på nästa koncept – Metropolitan stationsrestauranger.

ANNONS
|

Observanta fikagäster har kunnat notera att flera kaféer och bagerier slagit igen i Göteborg. Wayne's, Johan & Nyström och Gateau är bara några av kaféerna som stängt.

LÄS MER:Stockholmsrosteri sumpade chansen i Nordstan – stänger kafé

Det är inte bara i Göteborg som kafétrenden har nått sin topp. Omsättningen för kaféer och bagerier minskade med 4,5 procent i hela landet under första kvartalet, visar Visitas statistik. Under sommarsäsongen återhämtade sig branschen något – men just nu kärvar det i kafébranschen. Och i Göteborg som är en av landets kafétätaste städer är konkurrensen knivskarp.

– Ja, den är tuff. Vi har varit i branschen länge och det som man generellt märker i stan är att kostnaderna har ökat kraftigt. Fastighetsägarna har höjt hyrorna överallt, och då blir det svårt att få det att gå ihop med bara att sälja kaffe och bulle, säger Samuel Samuelsson, vd för Veraz Holding AB, som bland annat äger den göteborgska kafékedjan Le Pain Français. Det är inte ovanligt att hyran för centrala kafélokaler har ett kvadratmeterpris på 10 000 kronor.

ANNONS
Ett av skälen till varför Stockholmsrosteriet  Johan & Nyström har stängt i Nordstan är de höga lokalhyrorna. Nu tar koncernkollegan Espresso House över butiken.
Ett av skälen till varför Stockholmsrosteriet Johan & Nyström har stängt i Nordstan är de höga lokalhyrorna. Nu tar koncernkollegan Espresso House över butiken. Bild: PER WAHLBERG

Ovanpå det är det svårt för fikagästerna att hitta parkeringsplatser, de måste betala trängselskatter och kryssa runt Västlänksbygget. Allt detta sammantaget har påverkat hela kafébranschen negativt, konstaterar Samuel Samuelson.

Ett väldigt tydligt exempel är Vasagatan, som under en lång period var Göteborgs kafétätaste gata, numer bara en handfull kaféer kvar, varav Samuel Samuelssons bolag äger ett.

Fik som Café Garbo var länge en vanlig syn utmed Vasagatan. Numer finns bara ett par kaféer kvar.
Fik som Café Garbo var länge en vanlig syn utmed Vasagatan. Numer finns bara ett par kaféer kvar.

Utvecklar ett nytt koncept

Han har däremot inga planer på att avveckla några av de 13 Le Pain Français-anläggningarna i närområdet, men bygger nu ut verksamheten med ytterligare ett koncept – Metropolitan, som smygöppnade på Centralstationen i augusti, men nu står helt klar i den gamla k-märkta byggnaden.

– Jag älskar att ta fram nya koncept beroende på lokalen och läget. Och det här ska vara något lekfullt men samtidigt ha historiska kopplingar till centralstationen i Göteborg, men också Paris, London och New York, säger Samuel Samuelsson.

Metropolitans ägare Samuel Samuelsson hoppas på att en ny inglasad uteplats ska fungera som mötesplats för tågresenärer.
Metropolitans ägare Samuel Samuelsson hoppas på att en ny inglasad uteplats ska fungera som mötesplats för tågresenärer. Bild: Stefan Berg

Istället för vanliga diner-bås, har man byggt upp små kupéer, och han har också ansökt om att få glasa in sin uteservering.

Metropolitan i Göteborg är den första restaurangen, men Samuel Samuelsson har planer på att föra ut konceptet till fler centralstationer i landet.

– Vi har pratat med Jernhusen om andra centralstationer i Sverige, som Malmö, Stockholm och Skövde. Nu har vi satt konceptet och funderar på hur vi ska expandera. Vi har varit Malmö, och funderar nu på hur vi ska twista konceptet så att det passar Malmöpubliken, säger han.

ANNONS

Gäster vill ha mer mat och dryck

Ett ytterligare skäl till att han nu väljer att styra över mot restaurangrörelse är att kunderna och efterfrågan har förändrats.

– Gästerna vill ha mer mat och dryck. Man vill kunna få ett glas vitt vin till räksmörgåsen. Och ser man på Långgatorna på helgerna så är det fullt med gäster från eftermiddagen som äter och dricker. Ser man till Vasagatan har nästan alla gått över till öl och vin, säger Samuel Samuelsson.

Under den starka kaféeran var det mycket kvinnor och familjer som kom.

– Det är en annan typ av kunder nu, det är mycket bredare. Jag har varit med länge och sett många konjunkturer gå upp och ner, men just nu är kafétrenden övermättad, säger han.

Läs mer: Kaféjättarna som slåss om dina kaffepengar

Fakta: Besöksstatistik kafé och restaurang

Första kvartalet 2019

Total restaurangförsäljning, plus 4,9 procent.

Kafé/konditori, minus 4,5 procent

Andra kvartalet 2019

Total restaurangförsäljning, plus 3,7 procent

Kafé/konditori, plus 0,4 procent

Källa: Restaurangindex SCB

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS