Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Swedbank misstänks för medverkan till penningtvätt i Baltikum. Arkivbild.

FI:s ledning ville inte granska Swedbank

I höstas ville tjänstemän på Finansinspektionen granska Swedbanks verksamhet i Baltikum men förslaget röstades ned i en av FI:s chefskommittéer, uppger Svenska Dagbladet. Men efter Uppdrag gransknings avslöjande om penningtvätt har FI ändrat inställning.

Det var efter skandalen med Danske Bank som flera tjänstemän föreslog en tuffare granskning av Swedbanks och andra storbankers affärer i Baltikum. Men kravet röstades ned vid ett möte i Finansinspektionens tillsynskommitté, uppger SvD:s källor. FI:s ledning ansåg enligt SvD att myndigheten skulle hålla sig till Sverige. Tidningen skriver också att generaldirektör Erik Thedéen under samma tid, september–oktober 2018, i medier flera gånger tonade ner risken för penningtvätt i de svenska bankernas baltiska verksamheter.

Också efter Uppdrag gransknings avslöjande i onsdags var FI avvaktande. "Ansvaret för tillsynen av regelefterlevnaden i de baltiska verksamheterna ligger i första hand hos respektive baltisk tillsynsmyndighet", skrev man då i ett pressmeddelande. Ett dygn senare hade FI ändrat sig i frågan.

- Min ingång i detta är att det är allvarligt och att det verkar ha skett penningtvätt i Swedbank, sade Erik Thedéen i Sveriges Radios "Studio Ett" på torsdagen.

Samtidigt meddelade FI att man tillsammans med den estniska tillsynsmyndigheten enats om att inleda en gemensam stor utredning för att undersöka misstankarna om penningtvätt i Swedbank för 40 miljarder kronor.