Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Arkivbild.

FI hissar varningsflagg för rörlig ränta

Den stora andelen bolån med rörlig ränta gör svenska hushåll känsliga för räntehöjningar, varnar Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Någon myndighetsreglering av bolånens löptider är dock inte aktuell i nuläget.

- Vi har inga planer på att reglera det, säger Erik Thedéen till TT.

Han håller dock med riksbankschefen Stefan Ingves, som i förra veckan varnade för att räntekänsligheten på bolånemarknaden är ett problem.

- Andelen rörliga bolån är ju osedvanligt hög och har blivit högre och högre, säger Thedéen och uppmanar i samband med presentationen av årets första stabilitetsrapport från FI hushåll och banker att se över hur stor andel rörlig ränta som kan hanteras om räntorna stiger.

Asymmetriskt förhållande

För att bana väg för en framtida eventuell reglering av andelen rörliga bolån anser Thedéen att man först måste lösa det asymmetriska förhållandet mellan långivare och låntagare när det gäller avvecklingskostnader för bolån.

- Om banken förlorar pengar när jag säger upp mitt lån får jag betala mellanskillnaden till banken. Men om jag förlorar pengar betalar banken inget till mig, säger han.

Positivt med prisnedgång

Thedéen och hans stab analyserar fortfarande effekterna av det skärpta amorteringskrav på högt belånade hushåll som infördes i mars. Samtidigt ser FI över tillståndskraven för bolåneinstitut utanför banksektorn, som är finansierade av försäkringsbolag och hedgefonder och som börjat göra framstötar i Sverige.

- Det vi inte riktigt vet är hur de här bolagen fungerar i kris. Vad gör de som satt in pengar i bolaget i en kris? Tar de ut pengarna? Eller när lånen förfaller, tar de hem pengarna och gör något annat för dem? frågar sig Thedéen.

Prisnedgången på bostäder i höstas var i huvudsak positiv, enligt Thedéen.

- Det var lika stor osäkerhet på bostadsmarknaden för två år sedan som det är nu. Det som har hänt är att vi har blivit medvetna om osäkerheten.

Inbromsningen för bostadsinvesteringar som följt på prisfallet har enligt Thedéen varken påverkat konsumtionen eller sysselsättningen märkbart.