Kvartetten i Laholmsbolaget misstänks för ett avancerat momsupplägg och penningtvätt.
Kvartetten i Laholmsbolaget misstänks för ett avancerat momsupplägg och penningtvätt. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fem åtalas för momsfiffel för 158 miljoner kronor

Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har åtalat fem personer från Laholm för ett momsfiffel – på totalt 158 miljoner kronor. En advokat misstänks för att vara en av arkitekterna bakom upplägget.

ANNONS
|

De fem åtalade personerna är knutna till ett telekombolag i Laholm, som handlar med mobiltelefoner och Airpods. De misstänks nu för att ha begått grova skattebrott och penningtvättsbrott från september 2020 till februari 2021.

Kvartetten misstänks för att ha byggt upp en avancerad handelsmodell för att skapa falska avdrag för ingående moms. Bolagets juridiska ombud misstänks också för att ha ställt sina klientmedelskonton till förfogande för telekombolaget, för att kunna tvätta pengar.

Totalt handlar det misstänkta momsfifflet om 158 miljoner kronor.

Brotten har internationella förgreningar

– Den här typen av brottslighet är svårutredd då det finns internationella förgreningar och komplicerade strukturer för den påstådda handeln. Detta är en allvarlig, samhällsskadlig brottslighet, säger vice chefsåklagare Lars Lithner, i ett pressuttalande.

ANNONS

Det var Skatteverket som larmade Ekobrottsmyndigheten om att allt inte stod rätt till i Laholmsföretaget.

– Tack vare en tidig anmälan från Skatteverket kunde vi genomföra en husrannsakan och snabbt säkra en mycket omfattande bevisning i form av bland annat krypterade chattar. Jag bedömer bevisläget som gott, säger Lars Lithner.

LÄS MER:Godisbröder åtalas för grova ekobrott – 22 miljoner försvunna

LÄS MER:Myndigheten kallar till krismöte om misstänkta fifflet i grekiska kyrkan: ”Förkastligt"

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS