Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
USA:s centralbank Federal Reserve, med Jerome Powell som chef, väntas höja styrräntan två gånger till i år och fortsätta höja räntan även nästa år. Arkivbild

Fed vilar på räntehanen

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad på veckans möte. Räntebeskedet kommer medan riskerna i USA:s ekonomi ökar, både vad gäller överhettning och ekonomiska bakslag.

- Du har en uppåtrisk i ekonomin, som kan ge för mycket inflation. Det är finanspolitiken. Nedåtrisken är samtidigt handelstullarna, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Fed säger i ett uttalande att tillväxttakten i ekonomin ökar starkt samtidigt som arbetsmarknaden har stärkts och inflationen ligger kvar nära centralbankens tvåprocentsmål. Det signalerar att Fed håller fast vid planerna på ytterligare ett par höjningar av styrräntan under resten av året. Analytiker har spått en höjning i september och ytterligare en i december.

Oberoende centralbank

Räntebeskedet kommer drygt en vecka efter det att USA:s president Donald Trump i en tv-intervju överraskade omvärlden med att deklarera att han var orolig för negativa effekter på tillväxten om styrräntan höjs.

Uttalandet står i strid med den hävdvunna regeln att sittande presidenter inte lägger sig i Feds penningpolitiska beslut och USA:s finansminister Steven Mnuchin har efter uttalandet förklarat att Trumpregeringen står fast bakom idén om en oberoende centralbank.

Högsta tillväxten på nästan fyra år

USA:s ekonomi växte med 4,1 procent under årets andra kvartal, den högsta takten på nästan fyra år. Ökad privatkonsumtion och bönder som sålde ut lager av sojabönor till Kina inför hot om tullar drog också upp tillväxttakten. Inflationen ligger samtidigt vid Feds målnivå på 2 procent efter sex års inflation under målet.

Tidigare i veckan har Japans centralbank meddelat att man låter styrräntan ligga kvar på minus 0,10 procent och att bankens program för stödköp kommer fortsätta, fast med något flexiblare riktmärken.

Den brittiska centralbanken väntas på torsdagens möte höja styrräntan. Det skulle bli Bank of Englands andra höjning sedan finanskrisen 2008.