Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fed-chefen Jerome Powell. Arkivbild.

Fed ser ljust på framtiden – höjer styrränta

USA:s centralbank Federal Reserve höjer styrräntan med förväntade 25 räntepunkter till intervallet 1,5–1,75 procent, meddelar bankchefen Jerome Powell.

Beskedet kom efter det första penningpolitiska mötet under Jerome Powells tid som bankchef. Ytterligare minst två höjningar av styrräntan väntas under 2018 och tre nästa år, enligt Federal Reserve.

Det tyder på ett ökat förtroende för amerikansk ekonomi till följd av skattereformer, statliga investeringar, en ökad inflation och lägre arbetslöshet.

"De ekonomiska utsikterna har stärkts under de senaste månaderna", lyder ett uttalande från Fed som räknar med att "inflationen kommer att öka de närmaste månaderna och stabiliseras".

Under den senaste tiden har sju av direktionens femton ledamöter indikerat att den starkare ekonomin kan kräva en mer kraftfull penningpolitik från centralbankens sida.

Fed spår att styrräntan i slutet av året landar på 2,1 procent, samma som i bankens prognos i december i fjol, men har stigit till 2,9 procent i slutet av 2019.

Beskedet är det senaste steget bort från flera års stimulansåtgärder för att få USA:s ekonomi på fötter efter finanskrisen 2007–2009. Sedan slutet av 2015 har Fed höjt styrräntan sex gånger.

På minussidan finns fortfarande en trög fastighetsbransch och detaljhandel, samt oron för ett handelskrig.