Fed håller räntan oförändrad. Arkivbild.
Fed håller räntan oförändrad. Arkivbild. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

Fed lämnar räntan oförändrad

USA:s centralbank Federal reserve lämnar inte helt oväntat räntan oförändrad i intervallet 0–0,25 procent. Fed reviderar också sin prognos för den amerikanska ekonomin och ger en ljusare framtidsbild än vid förra mötet.

ANNONS

Fed uppger att räntorna kommer att hållas låga under en lång tid framöver, i alla fall fram till 2023, för att hantera de ekonomiska effekterna av coronapandemin.

Två av tio ledamöter röstade emot att hålla räntan oförändrad. En av ledamöternas invändningar var bristen på flexibilitet och en tryckte på för en ännu hårdare linje genom att vänta tills inflationen nått 2 procent under en stabil period.

Fed ger i sin bedömning en ljusare bild av den ekonomiska utvecklingen än vid förra mötet i juni. Då spådde man att den amerikanska ekonomin skulle krympa med 6,5 procent under 2020, följt av en återhämtning på 5 procent nästa år och 3,5 procent 2022. Fed tror nu att BNP bara backar 3,7 procent i år för att sedan stiga med 4 procent 2021, 3 procent 2022 och 2,5 procent 2023. Arbetslösheten väntas också bli mindre under året än vad Fed tidigare förutspådde, prognosen ändras från 9,3 procent till 7,6 procent.

ANNONS

Fedchefen Jerome Powell utlovade i sitt tal efter räntebeskedet fortsatt kraftigt stöd till ekonomin.

– Frågan bara hur mycket och när, tillade han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS