Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fedchefen Jerome Powell. Arkivbild.

Fed höjer räntan – men sänker räntebanan

Det blev som alla förväntat sig: Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjer den viktiga styrräntan med 0,25 punkter och den hamnar nu i intervallet 2,25–2,50 procent. Räntebanan tycks dock ha satts något lägre än förut.

Det är fjärde gången i år som Fed höjer räntan och beskedet betyder att centralbanken håller fast vid sin plan om gradvisa räntehöjningar. Däremot pekar tongångarna efter räntebeskedet på en lägre räntebana än vad som förutskickades i höstas då de flesta trodde på tre höjningar under 2019. Nu tycks enligt analytiker två vara mer troligt sedan centralbanken betonat att det behövs göras "några" ytterligare höjningar under året, ett lägre tonläge än tidigare.

Stark tillväxt

I ett uttalande säger Fed att den amerikanska ekonomin har en stark tillväxt och att arbetsmarknaden fortsatt att stärkas. Riskerna för USA:s ekonomi betecknas som "ganska balanserade" även om man hissar varningsflagg för den globala utvecklingen.

Beslutet fattades efter det tvådagarsmöte som centralbanken håller inför varje räntebeslut.

Räntehöjningen faller inte president Donald Trump i smaken. Han har tidigare uttalat sitt ogillande över de höjningar som Fed gjort hittills i år och på Twitter bland annat kallat en fjärde höjning i år för "idiotisk.

Börserna sjönk

I ett tal efter räntebeskedet avfärdade Fed-chefen Jerome Powell all påverkan från presidenten eller andra politiker. Han sade att politiska utspel "inte spelar någon som helst roll" för centralbankens beslut. Han sade vidare att en mer modest inflationsutveckling ger möjlighet för Fed att vara "tålmodiga" med ytterligare räntehöjningar.

Powell sade också att det dock finns en osäkerhet för utvecklingen i den globala ekonomin och det räckte för att få marknaden att reagera. Från att ha svängt fram och tillbaka åkte de ledande indexen hiss nedåt men hämtade sig något mot slutet av handelsdagen och stängde runt 1,5 procent ned. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex tappade lite mer och backade 2,2 procent. Även den tvååriga statsobligationen backade ordentligt.