Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trots Fastlys haveri steg aktien med tio procent på New York-börsen. Bild: Courtney Crow
Trots Fastlys haveri steg aktien med tio procent på New York-börsen. Bild: Courtney Crow

Fastlys haveri fick aktien att rusa på börsen

Molnbolaget Fastly fick under tisdagen flera sajter världen över att krascha. Trots det steg aktien med omkring fem miljarder kronor på New York-börsen. Det rapporterar Svenska Dagbladet idag.

Efter att det amerikanska molnbolaget Fastly i samband med ett teknikhaveri orsakat att flera sajter världen över, såsom New York Times, Spotify och Reddit, blivit oåtkomliga under tisdagen pekade mycket mot röda börssiffror för bolaget.

Men trots att förhandeln visade minus sju procent hade aktien gått upp över tio procent när dagen var slut vilket ökade börsvärdet med cirka fem miljarder kronor.

LÄS MER: Göteborgska Sleep Cycle rusar i börsintroduktionen

Haveriet satte bolaget på kartan

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, tror att förklaringen ligger i att problemet var mycket mindre än vad många först trodde. På senare tid har flera ransomware-attacker genomförts. Det innebär att hackare tar kontroll över it-system och kräver bolagen på pengar, en process som kan lamslå en verksamhet i flera dagar. Men när Fastly meddelade att avbrottet berodde på ett internt fel lugnade sig marknaden.

– Investerare kan ofta utgå från ett värsta-scenario, som i detta fall en attack utifrån. Ofta när dåliga nyheter kommer blir det först en negativ reaktion, säger Bratt till Svenska Dagbladet.

En annan rimlig förklaring är att händelsen satte Fastly på kartan, menar Frida Bratt. Från att tidigare ha varit ett ganska okänt företag fick många plötsligt lära sig vad Fastly är samt att de har stora kunder.

LÄS MER: Nya börsbolaget Savelend lånar ut pengar – till över 1 000 procents ränta

Transparens en bidragande orsak till värdeökningen

I dag drivs de flesta digitala tjänsterna i moln, där en rad stora bolag slåss om marknadsandelar. Men för att exempelvis filmer artiklar och låt ska kunna levereras snabbt via internet har en annan tjänst vid namn CDN (Content Delivery Network) växt fram.

Här är Fastly ett av många mindre bolag som konkurrerar om kunderna. Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, tror att deras transparens vid händelsen kan ha varit en bidragande orsak till den snabba kursuppgången samt att haveriet kan ha inneburit att Fastlys roll i den digitala ekonomin blev känd för investerare.

– När en leverantör tjänar så många kunder över hela världen blir påverkan gigantiskt stor, säger Anne-Marie Eklund Löwinder till Svenska Dagbladet.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.