Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hans Wallenstam, vd och storägare i fastighetsjätten Wallenstam, lanserade under fredagen en femårsplan där fokus bland annat ligger på en substansvärdesökning om 40 kronor per aktie. Bild: Robin Aron/Wallenstam
Hans Wallenstam, vd och storägare i fastighetsjätten Wallenstam, lanserade under fredagen en femårsplan där fokus bland annat ligger på en substansvärdesökning om 40 kronor per aktie. Bild: Robin Aron/Wallenstam

Fastighetsjättens svåra plan – öka värdet med 50 procent

Nya visionen: en rejäl substansvärdesökning på aktien och att bli ett mer kostnadseffektivt bolag. Fastighetsjätten Wallenstam presenterade på fredagen en offensiv femårsplan.
– Efterfrågan går inte på något sätt ner, säger vd Hans Wallenstam.

Under fredagen var det dags för Wallenstams kapitalmarknadsdag i Stockholm. Där presenterade vd:n och storägaren Hans Wallenstam det göteborgska fastighetsbolagets fokusområden de kommande fem åren, 2019-2023.

"Tufft mål"

Huvudmålet är att uppnå en substansvärdesökning på 40 kronor per aktie, en ökning om 50 procent mot dagens 80 kronorsnivå.

– Det är ett väldigt tufft mål. Men man får komma ihåg att det inte på något sätt är en prognos, utan just ett mål vi ska jobba med. Landar vi på 39 kronor i ökning är det inte ett misslyckande, utan vi vill visa vart vi är på väg, säger Hans Wallenstam.

Hur ska ni nå målet?

– Genom att fortsätta som vi gör. Men också bli ännu mer kostnadseffektiva med bibehållen eller ökad kvalitet. Vi ska investera cirka 20 miljarder kronor i nya projekt och förädla befintliga fastigheter. Vi vill ha samma produktionstakt som vi har i dag.

LÄS MER: Wallenstam totalförbjuder rökning i fastigheter

Även om Wallenstam gång på gång kan visa positiva resultat finns det utmaningar för bolaget framöver. Inte minst på den kommersiella sidan. Med en i närmast obefintlig vakansgrad är det svårt att erbjuda kommersiella kunder expansionsyta.

– Det är ett bekymmer att det är för lite kontor i centrala Göteborg, det kryllar inte av mark. Samtidigt märker vi en väldig efterfrågan på de lokaler vi bygger. Några projekt planeras det för, och vi hoppas kunna starta fler under de kommande åren, säger Hans Wallenstam.

Bostadsbristen gynnar

Bostadsbristen och en vikande bostadsrättsmarknad gynnar ett bolag som Wallenstam, vars huvudfokus är hyresrätter, enligt koncernchefen.

– Vi har ett avkastningskrav om sex procent på våra investeringar. Det gör att vi kan bygga i både bra och dåliga tider. När räntan går upp och bostadsrättsmarknaden svajar så blir folk ännu mer intresserade av hyresrätter. Efterfrågan går inte på något sätt ner.

Wallenstam visade i sin senaste kvartalsrapport ett resultat före skatt på 571 miljoner kronor och hyresintäkter på 480 miljoner kronor. Båda posterna var markanta ökningar jämfört med samma tidpunkt i fjol.

LÄS MER: Wallenstams lokaler nästan fullt uthyrda

Aktiens substansvärde

En akties substansvärde är det verkliga värdet på det egna kapitalet (tillgångar - skulder = eget kapital) beräknat utifrån ett företags balansräkning fördelat på antalet aktier i företaget.

När man beräknar substansvärde värderas tillgångar och skulder till verkligt värde (till exempel: uppskattat värde på en fastighet istället för bokfört värde).

Källa: Avanza Bank

Wallenstams mål och ledstjärnor i den femåriga affärsplanen

• Att uppnå en substansvärdesökning om 40 kronor per aktie.

• Med attraktiva lägenheter och lokaler samt god service överträffa kundens förväntningar och årligen förbättra helhetsintrycket av Wallenstam.

• Wallenstam ska vara en attraktiv arbetsgivare och årligen förbättra sitt engagemangsindex.

• Årligen ska bolaget minska sin miljöpåverkan, genom insatser inom fokusområdena energi, transporter och resurser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.