Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara Hamon,fastighetsutvecklingschef på Familjebostäder, tycker att de lärt sig mycket av Tellusgatan.
Sara Hamon,fastighetsutvecklingschef på Familjebostäder, tycker att de lärt sig mycket av Tellusgatan. "Framförallt handlar det om hur vi kan jobba med dialogen med hyresgästerna." Bild: Nicklas Elmrin

Familjebostäder fick med sig hyresgästerna i renoveringen

Läckande vattenrör, fuktskador och otäta fasader. Bananhuset på Tellusgatan i Bergsjön var i ett uselt skick. Familjebostäder fick med sig hyresgästerna – och har nu renoverat huset från grunden.

Svag höstsol och krispig luft. I sluttningen leker två pojkar med en hund. Det blänker i fasaden på det långa bananhuset på Tellusgatan. Färgskalan börjar i rött, glider över i en ljusare ton och slutar i svart i andra änden av huset.

På fjärde våningen bor Albert Allen med sin fru och två barn i en fyra. Han har bott i huset i 19 år.

– Huset var väldigt slitet och det behövde verkligen renoveras. Jag tycker att det blivit fint, säger han och visar runt i lägenheten, som känns rymlig och välplanerad.

Mest nöjd är Albert Allen med badrummet, som är större än tidigare och som fått kaklade väggar och klinkers på golven.

– Det var bra informationsmöten före renoveringen, vi fick titta på ritningar och välja material, säger han.

Albert Allen tycker att det mesta fungerat bra, men är inte nöjd med hyreshöjningen. "Jag tycker den blev för hög." Bild: Nicklas Elmrin
Albert Allen tycker att det mesta fungerat bra, men är inte nöjd med hyreshöjningen. "Jag tycker den blev för hög." Bild: Nicklas Elmrin

Familjebostäder tog över det slitna huset 2002 och man började diskutera vad som skulle göras med det.

– Ett alternativ var att riva det helt, det var i så otroligt dåligt skick. Fasaden var dålig, fönstren var otäta, stammarna dåliga, säger Sara Hamon, chef för avdelningen fastighetsutveckling på Familjebostäder.

Men i Bergsjön, där trångboddheten är stor, är det brist på stora lägenheter. Och just detta hus består främst av fyrarumslägenheter.

– Det kändes inte försvarligt att riva bostäder i det läget, särskilt med tanke på att många barnfamiljer ville bo kvar. Och det var inget fel på stommen, säger Sara Hamon.

2014, innan renoveringen satte igång, var läget akut. 20 procent av lägenheterna var i så dåligt skick att det inte gick att bo i dem.

Hyran höjs stegvis

Men en omfattande renovering är dyr och innebär hyreshöjningar. För att få med sig hyresgästerna skapade Familjebostäder fokusgrupper och gjorde en visningslägenhet, dit hyresgästerna kunde gå och titta och skapa sig en känsla för hur det skulle bli. Dessutom gjorde Familjebostäder en hyrestrappa som innebär att hyran höjs stegvis under nio år. Processen tog tid, men samtliga hyresgäster lämnade sitt godkännande, något som var nödvändigt för att renoveringen skulle genomföras.

– Jag tycker att vi fick till en bra dialog där vi pedagogiskt kunde visa vad upprustningen innebar. Hyresgästerna fick till exempel själva välja om de ville renovera sina kök, och alla valde det, säger Sara Hamon.

Tellusgatan är knappast ensamt om att vara i dåligt skick. Miljonprogramsområdena över hela landet har stora renoveringsbehov. Enligt Jenny von Platten, doktorand vid forskningsinstitutet Rise, har många av lägenheterna som byggdes under miljonprogrammet snart nått eller redan passerat sin tekniska livslängd. I Västra Götaland finns runt 60 000 lägenheter i miljonprogrammet som inte har någon registrerad renovering. 25 000 av dessa har redan överskridit sin tekniska livslängd utan att det skett någon större upprustning.

Familjebostäder förvaltar många lägenheter i miljonprogramsområden. Bara i Bergsjön har de 1 500 lägenheter, och många är i behov av renovering.

Lärt sig mycket

Sara Hamon tycker att de lärt sig mycket av Tellusgatan.

– Framförallt handlar det om hur vi kan jobba med dialogen med hyresgästerna. På Tellusgatan var visningslägenheten viktig, det blev lite av en samlingsplats. Men det är klart att det är en stor utmaning att göra så stora upprustningar, vi vill ju att alla ska ha råd att bo kvar.

Albert Allen tycker att det mesta fungerat bra, även om han har en del synpunkter, till exempel på vissa material i lägenheten, som han tycker skulle kunna hålla högre kvalité.

– Sedan är jag inte nöjd med hyreshöjningen, jag tycker den blev för hög. Men huset behövde verkligen renoveras.

Samtidigt som huset rustades upp gjordes utemiljön om.

– Vi har fått bänkar och fina grillplatser, det har blivit jättefint. Förra sommaren, när det var så varmt, var det kö till grillplatserna.

Tellusgatan

Byggdes 1968-69 och består av 169 lägenheter i fyra till åtta våningar.

Huset har totalrenoverats. Man har bytt fasad, fönster, stammar, öppnat entréerna och flyttat ut balkongerna.

Okidoki Arkitekter har ritat.

En fyrarumslägenhet på 90 kvadratmeter som tidigare kostade runt 6 000 kronor kommer, efter hyresrabatt, kosta runt 9 000 kronor.

Blev nominerat till Årets bygge 2019 av Byggindustrin.

Bildtext: Obs ej sett bilder! Bananhuset på Tellusgatan var i väldigt dåligt skick. Familjebostäder jobbade mycket med att få med sig hyresgästerna på den omfattande renoveringen. ”Jag tycker att det blivit fint”, säger hyresgästen Albert Allen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.