Fallfärdigt ruckel blev helt ny kåk – ”spökhus” till salu

Den fallfärdiga villan i Kålltorp var ett av de mest uppmärksammade husobjekten i Göteborg för ett par år sedan – efter att befunnit sig i kraftigt förfall i 40 års tid kallades det ”spökhuset”. Nu ligger huset ute till försäljning igen. Men från att ha varit ett fallfärdigt ruckel handlar det nu om en stilmässig kopia – inte en bräda eller spik av den gamla kåken finns kvar.

ANNONS
|

GP har tidigare berättat historien om det gamla hus som stod på Balsamingatan 12 i Kålltorp, som väckte stort allmänintresse när det lades ut till försäljning 2018. Huset med ett utropspris på drygt fyra miljoner var stadd i så kraftigt förfall att grannskapet kallade det ”spökhuset”. På hussajten Hemnet blev intresset mycket stort – hela 36 000 visningar av objektet noterades på sajten.

Till slut såldes den nedgångna villan för lite under fyra miljoner till en företagare, som hade ambitionen att renovera huset. Men tankarna på renovering fick han slå ur hågen sedan han förstått hur illa det var ställt.

ANNONS

– Huset var i ännu sämre skick än vad jag kanske trodde. Väggarna var som ”sandwich”, förklarade han för GP.

LÄS MER:Ruckel i Göteborg till salu – för över fyra miljoner

Stilmässig kopia

I stället blev det till att riva och bygga ett helt nytt hus från grunden. Men eftersom villorna i kvarteret anses ha en stil som är bevarandevärd och goda representanter det tidiga 1930-talet så krävde byggnadsnämnden att det nya huset behöll det gamla husets stil. Det nya huset fick rentav en fasad som var mer ursprunglig – i trä – där det rivna ”spökhuset” däremot var omklätt i eternit, ett populärt, ”modernt”, material under 50- och 60-talen.

Nu ligger det återuppståndna huset ute till försäljning. Och intresset för huset denna gång är uppenbarligen stort – om än kanske av andra orsaker.

– Vi har bara haft huset ute i två hela dagar och haft 7 500 visningar av det på Hemnet, säger mäklaren Leif Nilsson, hos mäklarfirman Erik Olsson.

Frågor om nytt och gammalt

Men likheten med det gamla förfallna huset skapar en och annan fråga – i mäklartexten står det att det rör sig om ”en nyproducerad villa i populära Kålltorp”.

– Ja, folk går in på Google Maps och ser bilderna på det gamla huset. Jag får förklara att det handlar om ett helt nytt hus som stilanpassats till det gamla, med moderna material, utrustning och så vidare.

ANNONS

Och den nya kåken i den gamla stilen ger också ett helt annat utropspris än vad ”spökhuset” betingade: hela 10,5 miljoner kronor börjar budgivningen på.

– De äldre husen i området, där det kan finnas renoveringsbehov, går för runt åtta miljoner kronor. Här handlar det alltså om ett nytt hus, motiverar mäklaren.

LÄS MER:Expertens supertips: Så ska du tänka inför bostadsvisningen i höst

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS