Tillväxtbolagen på världsbörserna fortsätter att pressas hårt när inflationen ökar oron inför stigande räntor.
Tillväxtbolagen på världsbörserna fortsätter att pressas hårt när inflationen ökar oron inför stigande räntor. Bild: Ahn Young-joon

Fallet på börsen tilltar – backar över fem procent

Börsveckan inleds med mörkröda siffror när de senaste tidens ras fortsätter omgärda aktiemarknaden. Vid 16-tiden på måndagen var Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index ner över fem procent. Ränteoron och krisen i Ukraina pekas ut som huvudorsaker bakom börsfallet.

ANNONS
|

Stockholmsbörsens breda index öppnade handelsdagen på minus efter en blandad utveckling på de asiatiska marknaderna under natten.

Vid lunchtid var Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index på minus 3,2 procent, betydligt djupare än tappen på London- och Frankfurtbörsen.

Strax efter klockan 16 var fallet 5,1 procent. Skulle tappet hålla i sig till stängning skulle måndagen vara den sämsta börsdagen sedan den 23 mars 2020, då fallet var 5,2 procent.

Bland Göteborgbolagen har Bicos aktie tappat drygt tio procent, medan Volvo Cars aktie backat 8,6 procent.

LÄS MER:Räntefrossa förstör techfest på börsen

Högsta inflationen på årtionden dödar börsyran från ifjol

Det följer i sin tur på en flera veckor lång pressad aktiehandel världen över, främst driven av en ökad oro för stigande räntor i tider av hög inflation. Inte minst i USA där den amerikanska centralbanken Federal Reserve samlas för möte på onsdag.

ANNONS

Hårdast ansatta är de så kallade tillväxtbolagen, vilket omfattar noterade företag inom it-sektorn,vars aktier det senaste året sett skyhöga värderingar. Huvudexemplet är elbilstillverkaren Tesla som rusat i börsvärde i relation till intjäningen men som fallit med över 20 procent de senaste veckorna.

Till oron för effekter av räntehöjningar kommer den geopolitiska spänningen kring Ukraina. Enligt bedömare skulle en rysk invasion kunna leda till kraftigt högre energipriser.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS